keresés menü

7 dolog, amire figyelj, ha tetoválónak állnál

1. Ha csak a pénz csilingelésének hangja vet visszhangot a füledben, akkor ennek elhalkulásáig inkább egy művészetfilozófiai albumot szorongass, mint egy tetoválógépet.

2. Abban az esetben, amíg nem megy a szabadkézi rajz, csak a balatoni képeslap kopírozása, akkor keress egy rajziskolát! Ne akarj fénymásológép lenni, az bárhol könnyen beszerezhető. Hogy jó legyél az újonnan választott szakmádban, ahhoz biztos rajztudással kell rendelkezned. Ez nem a Photoshop, itt nincs egy billentyűkombóval megoldható visszajavítási lehetőség.

Dorka munka közben

3. A kanapén gyakorolgass, YouTube-videókból a technika lesegetése egy ideig jó ötletnek tűnhet, de hosszú távon többet árt, mint használ. Keress egy mestert, akitől elesheted a fortélyokat!

4. Jól jegyezd meg: nem csak Barbie-testű és vaníliaillatú cicababák, meg dagadó kreol izomzatú férfiak lesznek a vendégeid. Ha nem tudod tolerálni mások testszagát, vagy viszolygással tölt el egy izzadó szőrös férfimell, akkor ez nem a te helyed. Itt testekkel dolgozunk, es nem minden test olyan, amit kéjesen nyalogatnál is. Ide humorral is felvértezett, erős gyomor kell.

5. Ugyanezen a gondolati csapáson haladva: ha a vér látványa es a nedvedző seb szaga undorít, akkor sok babér nem fog teremni neked. Tetoválás közben a test reagál, az összes ilyen reakció normális es elkerülhetetlen.

6. Mindig a vendég az első. Ne csak bőrfelületnek tekintsd őt a saját önmegvalósításodhoz. A húsa az övé. Jogod van persze visszautasítani egy felkérést, ha azt morálisan nem tartod megengedhetőnek, esetleg a minta jelentése ütközik az elveiddel. És abban az esetben is tiszta marad a lelkiismereted, ha úgy látod, hogy elhibázott döntés lenne felvarrni a kliens elképzelését, es ezzel talán élete egyik elhibázott döntésétől mented meg. Harcolj az elhibázott tetoválások ellen! Már csak azért is, mert az emberek nem csak a testfelületeiket, hanem a lelküket is feltárják neked. Felelősséggel tartozol nekik, értük.

7. ALÁZAT! Tetoválóművésznek lenni kitüntetett pozíció, az emberek egész életükben viselni fogják az alkotásaidat. Ideális esetben ezzel hozzáteszel ahhoz, hogy teljesebbnek érezzék önmagukat. Megható a tetováláshoz kapcsolódó történetekkel találkozni, sok esetben megtiszteltésnek érezheted a felkérést . Nem kell persze meghatódni önmagunktól és ájtatos szemekkel az égnek ajánlani minden mozdulatunkat, de a minőségteremtés itt is fontos. Sose feledd: valószínűleg te sem akarnád egy deformált arcú csecsemővel leélni az életedet a bal bicepszeden.

(A fotók elkészítéséhez köszönet a Fatum Tattoo-nak, a fotózás közbeni hangulat oldásáért pedig a néhány üveg aranyló Millernek).