keresés menü

5 dolog, amit (talán) nem tudtál az Airbnb-ről

Ma pedig ott tart, hogy hatalmas tömegvonzású, meghatározó gazdasági tényező, ami utazási szokásokat és albérletárakat változatott meg, töltött el örömmel nyaralókat és haraggal helyi lakosokat, és nem utolsósorban 6 millió szállást kínál világszerte, legyen az tengerparti villa, párizsi csodalakás, fákra épített ház, kastély vagy a civilizációból menekülőkre szabott magányos hegyi kabin. Ráadásul itt nem is állnak meg, most már nem csak egy sima szálláskereső oldal akarnak lenni, hanem az alapvető utazásszervező gócpont, ami segít elütni a szabadidőt, és még az odautat is kitalálja nekünk.

Itt van pár izgi fact, amiről pedig eddig talán fogalmad sem volt:

1. Naponta többszáz új lakkal gyarapodik az oldal

És hogy egy másik szám is itt álljon, csak 2018 júliusa és 2019 májusa között több mint egymillióval nőtt a náluk bérelhető helyek száma. Hogy mekkora temérdek nagy ez a fejlődés, annak érzékeléséhez jó tudni, hogy a cég első évében összesen 400 vendég használta a webszájtot.

Budapest is pörög persze, mint a motolla

2. Innen jön az “air” az Airbnb-ben

Brian Chesky alapító és szobatársai fogtak pár levegős matracot, és kiadták őket San Francisco-i szállásukon. Megszületett az Air Bed & Breakfast, és később egyszerűen csak rövidítették a nevet.

3. Több mint 100 ezer városban találunk szálláshelyeket

Például New York, Párizs és Los Angeles Airbnb-kecói csak a szállások 3 százalékát teszik ki, ami eléggé beszédes szám. A kazahsztáni Astanától a kongói Kinshashán át az uruguay-i Montevideóig tényleg le van fedve a világ szinte összes terepe – mínusz a veszélyesebb országok és necces diktatúrák, bár még ezeknél is érhetnek minket meglepetések, Csecsenföldön és Türkmenisztánban például simán találunk csillivillinek szánt lakhelyeket.

Egy cuki hütte Csernobil mellett?

4. Volt, hogy a cég zabpelyhet árult

Hogy a kezdetekben valamiféle tőkét kovácsoljanak, a 2008-as amerikai eknökválasztási kampány idején a zöldfülő vállalkozás újracsomagolt zabpelyheket árult: az Obama O’s és a Cap’n McCain’s reggeli müzlik eladásából 30 ezer dollárt kapartak össze.

5. Az Airbnb Kínában más néven fut

Aibiying-nek hívják ott, ami azt jelenti: “üdvözöljük egymást szeretettel.”

Tűz tartalom 🔥