keresés menü

Pokróccal, zoknival és egy sörügyi szenzációval vártak az év sajtótájékoztatóján

Még múlt héten kaptunk egy titokzatos és mentegetőző meghívót az agyament söreiről ismert Mad Scientist főzdétől, hogy ők nem az a sajtótájákoztatós brigád, de most közölniük kell valamit. És ennek tényleg hírértéke lesz, menjünk! Ja meg vigyünk pulcsit, mert egy ponton majd hűvös helyen leszünk.

Nos. A 33 fokos lohasztó nyári melegben, gondoltam hülye fejjel, a fene hurcol pulcsit, úgyhogy ingben meg vietnami papucsban csattogtam ki a főzdeparkba, ahol nagyjából így indult az esemény:

Aztán egyszer csak jött egy fekete limuzin? kisbusz?, de legyen csak mondjuk most autó, az oldalán azzal a felirattal, hogy

Kőbánya X

Beszállás, poénok, miszerint jó hogy fekete Merci, és nem Volga, aztán egyszer csak ott állunk a kőbányai alagútrendszerben. Így:

Majd miután a kezembe nyomtak egy pokrócot meg egy zoknit, hogy meg ne hüljek, akkor meg így:

Ahogy a képről is lejöhet, ekkorra már összelegóztuk, hogy a Kőbánya X a Mad Scientistéknek és a Dreher Sörgyáraknak valami közös projektje lesz. És hát nem is tévedtünk, konkrétan ugyanis annak az apropójából lettünk összetrombitálva, hogy egy hamisítatlan kisüzemi, relatíve fiatal, merész főzde és egy évszázados történelemmel bíró, nagyipari mennyiségben termelő sörgyár fogott össze abból a célból, hogy Kőbányán, ahol amúgy is egymás szomszédságában működnek, létrehozzanak valami olyat, amiben összeadódnak a tudásaik, kompetenciáik, és lehetőségeik. Miegyéb.

Az elmúlt években úgy Magyarországon, ahogy a világ más országában is, már megkezdődött ennek a két világnak a finom közeledése. A kisüzemi sörök szép lassan megjelentek a nagyobb boltok polcain, a nagyok meg elkezdték szélesíteni a választékukat, apákkal, ipákkal meg mindenféle gyümölcsös lötyikkel. Olyan azonban még nem nagyon történt, itthon abszolút, de külföldi példák se nagyon vannak rá, hogy két ennyire eltérő hátterű főzde egyesítse az erőit.

Első körben két sörrel rukkoltak elő, amiket hangsúlyozottan egyenlő felekként alkottak meg. Ezeket meg is kóstolhattuk rögtön, úgyhogy meséljük is milyenek!

A Kőbánya X Underground Lager egy pilseni típusú lager sör lett, tű pontosan öt százalékos alkoholtartalommal

A hidegkomlós ízjáték mellett még pont annyi keserűséggel, hogy egy doboz után ne kelljen valami másik sörre átváltani senkinek.

Én magamban úgy könyveltem el, hogy a “light Pilsner Urquell.” Egy ahhoz hasonlóan minőségi lager, kevésbé karakán komlóssággal. Ezt egyébként a Dreher sörgyárban főzték le végül, mert az ő rendszerük passzolt hozzá jobban. Boltokban majd olyan 400 forint körül lesz az ára 0,33-as kiszerelésben.

A Kőbánya X Catacombs Coffee Stout a Mad Scientist főzdéjében készült, mivel az összetevők miatt az ő, rugalmasabban változtatható rendszerükkel jobban meg lehetett ezt valósítani.

Míg számomra a lager kicsit inkább olyan sör lett, ami azt hiszem minden nagy sörgyártótól elvárható lenne, hogy ilyen minőségbe tegye a jó emberek elé a maga névadó sörét, addig ez a hatszázalékos kávés stout remekül megtalálja az egyensúlyt a Dreher és a Mad Scientist világa között.

Izgalmasabb, mint bármelyik nagyipari barnasör az itthoni választékból, de nem is visz bele olyan ízviharba, amiben el kéne veszni.

Mivel ebben jóval több matéria van, mint a lagerben, ezért ez ilyen 800 forint környékén találja meg majd az árát. Így míg a lager kicsit a nagyipari sörök felett helyezkedik el ezügyben, addig a stout meg ugyanennyivel a kisüzemi sörárak alatt lesz beszerezhető.

Összességében

Kaptunk tehát két klassz sört, de fogyasztóként nézve ennél most sokkal fontosabb a Kőbánya X mögötti kóperáció és küldetés, mert ahogy mára egyre inkább sikerül túllépni a kukoricagrízen, úgy most az Underground Lagert kortyolgatva emberek sokaságában nőhet meg az igény arra, hogy még jobb és jobb sörök legyenek a boltok polcain.