keresés menü

A Pussy Riot bemutatja, hogyan cselezd ki az arcfelismerő rendszereket

Lépéseink meg vannak figyelve, ez van.

Ahogy az adatvizualizációs tartalmakban utazó Átló Team ezen az oldalon fogalmaz: “a közcélt, közérdeket szolgáló kamerák száma országszerte 25-30 ezer, a bankok, pénzintézetek kameráinak száma pedig 10 ezres lehet. Budapesten nehéz megbecsülni a térfigyelőkamerák számát. A nyilvánosan elérhető, továbbá az általunk az önkormányzatoktól kikért adatok szerint a rendőrség, a Fővárosi Közterület-felügyelet és az önkormányzatok közterületfelügyeletei által üzemeltetett kamerák száma közel 2500, de sajnos nem minden önkormányzat válaszolt a közérdekű adatigénylésünkre.”

Az biztos, hogy nehéz végigmenni úgy a belvároson, hogy ne legyen lekövetve az útvonalunk. Vagyis ne tudja valaki visszanézni, ha arra támadna kedve.

A térfigyelő-őrület erősödése kézzelfogható a világban: Hszi Csin-ping kínai főtitkár a demokráciafelfogás erősítése helyett a megfigyelési technológiákat kezdte erősíteni országában, az Egyesült Államokban pedig az antirasszista tüntetések nyomán adtak extra powert a kábítószer-ellenes osztály kezébe, hogy titkos megfigyeléseket folytathassanak. Most ne térjünk ki arra, mennyire alja dolog pont a DEA-t ráküldeni a demonstrálókra, arra viszont igen, milyen válasza volt minderre a tüntetőknek: ELKEZDTÉK FESTENI AZ ARCUKAT.

A térfigyelő kamcsik ellen havonta tüntető londoni Dazzle Club tagjai

Nem nehéz rájönni ugyanis, mi a legnagyobb ellensége egy arcot azonosítgató algoritmusnak: nem, nem a sima balaklava, vagy az arcot elfedő kendő, sál, bármi – egy jobb szoftver ezek alól is kivakarja a személyazonosságunkat. Ellenben a felismerhetetlen, eltorzított arc: azzal már nem tud mit kezdeni. Ha viszont nem vagyunk a Harcosok Klubjának tagja, és nem szenvedélyünk az ábrázatunk szétveretése, akkor mi a leghatékonyabb módszer erre? HÁT A SMINK!

És itt siet segítségünke a Pussy Riot: konkrétan készítettek egy makeup tutorial videót abból a célból, hogy “az anyabaszók ne tudják, ki vagyok.”

Ahogy az kiderül, ha szeretnénk egy fakkjút mutatni az adatainkat rögzítő kameráknak, a legjobban az erősen kotrasztos geometriai formákkal járunk, amik megtörik a szem-orr-száj szimetrikus egységét, ezzel kiradírozva az esélyét annak, hogy arcnak lássa az algoritmus az arcunkat.

Sminkeléshez pedig itt egy jó kis rendszerdöntögető playlist, ami remekül megy amúgy túrázás mellé is a Karmelista kolostorhoz: