keresés menü

Vasárnaptól Antik PLACC a Bálnában, itt meg egy mikrointerjú a szervezővel

Az antik kincseket, dizájn klasszikusokat és retro tárgyakat kínáló vásár mellett, iparművészek és restaurátorok munkáit is meg lehet tekinteni, de a dédnagyszülőktől örökölt dolgokra is kérhetünk értékbecslést illetve lakberendezési tippekre, praktikákra is szert tehetünk.

Folyamatosan várhatóak tematikus kiállítások, művészeti előadások, koncertek. Első alkalommal a Biksady galleria mutatkozik be. Szintén folyamatosan lesz gyereksarok a Fabrika Műhely jóvoltából és különféle gasztroszpotok is, hogy akár egész napos program lehessen az Art PLACC.

A megnyitó kapcsán emailben szegeztünk néhány kérdést Molnár Viktor főszervezőnek giccsről, divatokról és az antik modern lehetőségeiről.

Urbnplyr: – Mit gondolsz, minek köszönhető, hogy mostanában egyre inkább divatosak a régi dolgok?

Molnár Viktor: – Szerintem a régi dolgok mindig is divatosak voltak, viszont, mint minden másban, ebben is változnak az idők és a trendek. Ennek megfelelően alakul a régiségkereskedelem is. Akár egy évtized alatt kurrens, keresett tárgyakból eladhatatlan, divatjamúlt darabok lesznek. Ugyanez természetesen fordítva is igaz. Ma már teljesen más korú dolgokat hívunk régiségnek, mint 20 évvel ezelőtt és egyre ritkábban alakulnak ki stílustiszta gyűjtemények. Sokkal inkább a praktika, a kényelem befolyásolja a lakberendezést, ezért eklektikus módon kerülnek egymás mellé lakberendezési tárgyak. Ügyesen elhelyezve megférhet egymás mellett például egy XIX. századi és egy 1960-as évekbeli bútor vagy dekorációs elem.

UP: – Egy görög szobor egyszerre szimbolizálhatja a régi igazi művészetet és a giccset is. Szerinted hol válik el a giccs és az értékes műalkotás?

MV: – Szerintem sok esetben gyakorlatilag egy hajszál választja el a kettőt egymástól. Én azt gondolom, hogy egy tárgy a végső környezetében kel életre, egy enteriörbe helyezve, ez fogja meghatározni a hangulatát. Ez mindig szubjektív, de ettől kerek a világ. Ezért idővel mindig minden tárgy megtalálja a gazdáját. Pontosan ez az üzenetünk az Antik PLACCal a fiataloknak, hogy egy régi tárgyat vagy egy régi bútort, ahelyett hogy a szemétbe dobnánk, némi fantáziával, átalakítással új életre kelthetünk, más funkciót adhatunk neki. Én hiszek az abszolút eklektikában. Egyébként egy nagyértékű műalkotás is lehet giccses. Attól függ milyen aspektusból, milyen korban vizsgáljuk a dolgot. Volt idő, amikor egy rokokó bútor kortárs dizájnnak számitott, egy másik korban értékes, gyűjeménybe való antik bútornak, mára pedig nagyon sokak szemében giccsnek. Melyik az igaz?

UP: – A modern dizájnt miben segíthetik ezek a régi cuccok?

MV: – A modern dizájn is mindig a klasszikusból táplálkozik. A formák, stílusjegyek változása egy örök folyamat, amit az igények és a trendek befolyásolnak. Folyamatosan változik és idővel visszakanyaarodik a gyökerekhez. Gondoljunk csak bele: 200 évvel ezelőtt a szalonbútorokon egy szigorú etikett szerint ültek az emberek, ma pedig kényelmes kanapékon fetrengünk a tévé előtt. Viszont képzeljünk el egy képet, ahol a praktikus mellé dekorációként beillesztünk egy cseppnyi ódon hangulatot mai ízűre fűszerezve. Például egy klasszikus széket modern kárpittal világoskékre festve. Pontosan ez az, amivel mi szeretnénk segíteni a fiatalokat, ha nem is eredeti formájában, de őrizzék meg a régi értékeket – létrehozva így egy újabb, eredeti irányzatot.

A legfontosabbak még egyszer:

Megnyitó időpontja: Október 19. 10.00-18.00.
Cím: Bálna Budapest, 1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

(képek: Facebook)