keresés menü

Városi mozgásokból rajzol térképet a mobilapp

A Human nevezetű nyomkövető alkalmazás elsődleges célja az volt, hogy dokumentálva az emberek útvonalait, legalább napi 30 perc mozgásra inspirálja őket. Az applikáció által összegyűjtött adatokat a tervezők azonban nem hagyták elveszni, hanem összevetették a világ nagyvárosait a mozgási kultúrájuk szempontjából. Ennek az eredményei pedig szuperlátványos térképek és mindenféle érdekes adatok lettek.

A Human nem csak azt érzékeli, hogy éppen mozgunk-e, hanem azt is, hogy éppen sétálunk, futunk, kerékpározunk vagy a gépjárművekre bízzuk magunkat. A Cities alprojektnél a tervezők harminc nagyváros lakójának adatait gyűjtötték össze, majd timelapse-szerűen vizualizálták fekete alapon fehér vonalakkal. És láss csodát, az emberek mozgásainak útvonalai nem mást adtak ki, mint az egyes városok térképeit!

Human-app-maps-Sydney-transport_dezeen

Azért a Cities-projektnek több haszna is volt néhány látványos gifnél. Az adatok alapján csomó érdekes grafikon született, amiről megtudhatjuk, hogy arányaiban az (1.) iPhone-nal rendelkező, (2.) az applikációt telepítő emberek mennyit mocorognak (3.) a telefonjaik társaságában az egyes városokban.

Azzal gondolom nem lövünk le poént, ha elmondjuk, hogy a legbringásabb nép az amszeterdami és azzal sem, hogy a sztárváros Los Angelesben közlekednek arányaiban legtöbben gépjárművel. Az viszont már meglepőbb lehet, hogy arányaiban a washingtoniak a sétakirályok, Berlin pedig nem csak futball-, hanem futóbirodalom is.

A többi adatot a projekt honlapján tudjátok kimazsolázni, itt jöjjenek a szép gifek:

Human-app-maps-New-York-walking_dezeen

Human-app-maps-London-running_dezeen

Human-app-maps-LA-transport_dezeen

Human-app-maps-Boston-walking_dezeen

Human-app-maps-Amsterdam-cycling_dezeen

via Dezeen