keresés menü

Ez az új trend uralhatja le a dizájnvilágot, meg talán az otthonainkat is

Átgondolt vonalvezetésű, színügyileg egymáshoz passzoló, függőleges kis IZÉK.

Tisztességes nevén, amit ráaggattak, ez a totemtrend, ami elég nagy vonzerőt fejtett ki az elmúlt évben. Ráadásul a lehetőségek egész tárháza vonul fel benne, számos iterációval – a lényeg, hogy többé nem kell azon agyalni, milyen dizájnproduktum kerüljön az asztalra szépítőelemként. HÁT TOTEM, TESTVÉREM!!!

Ez például a Moving Mountains Design Studio elgondolása Giselle Hicks kerámiaművésszel:

Az előző, erőlködésmentes hangsúlyokkal, coolsággal és eleganciával megkínált dekorelemekhez képzeljünk hozzá tényleges funkciókat – és akkor megszületnek ezek a tárgyak! A New York-i Dizájnhéten belül mutatkozott be a Design Within Reach projektje, a Furnishing Utopia 3.0, ami az alábbi képeken vehető szemügyre:

Az olasz Kartell márka vázákat és kis ülőalkalmatosságokat tervezett, erősen totem-inspirált vonalon, miközben a nyolcvanas évek vibe-ja is masszívan visszaköszön:

A Seletti hagyományos beltéri cuccokra szeret rávarrni egy mókás plusz réteget, ezeknél a világítás-függelékeknél sincs ez másképp. A totem-trend “rakásolható” jellege szépen átjön, mintha egy ügyes gyerek legózta volna ezeket a gyűrűket – plusz hát ugye a minták is tudatosan reflektálnak egymásra.

Ugyanez kicsit másképpen, a Marz Designs elképzelésében:

És persze, ahogy a totem már maga is egy vallási tárgy volt, elkerülhetetlen volt, hogy ezek az áthallások is megjelenjenek.

Shir Avraham dizájntárgyai a jemenita zsidók kultúrhagyományából táplálkoznak, amit pedig itt látunk, abban vannak székek, van asztalka, és az egész egymásra helyezhető, pakolgatható:

Ha pedig egy lakásdíszítő tárgy még barkács-kézműves-jegyeket is hordoz magán, hát azt aztán már tényleg elég nehéz nem megkedvelni rövid úton. Főleg, ha még a Jengát is megidézi! A Fort Standard termékei ráadásul még a színekkel is tökéletes játékot mutatnak be.

Aztán persze lehet mindezt magasabb fokon is űzni. Kelly Wearstler Tephra Totemje vadul stílusos, dráma és minimalizmus kergetőzik benne. A dinamikus szobor tölgyből készült, végül egy kiadós ebonizálással (azaz feketére festéssel) válik igazi LUXITOTEMMÉ.

Nyilván az Ikea is úton van már a saját totemkollekciójával :)))