keresés menü

Tengerparti szeméthalomból készült cipőt tessék! Egyébként is minden cipő szemétként végzi

Túlfogyasztás. Ez a kulcsszó, ami annyiszor feltűnik a környezetvédelemről szóló diskurzusban, ma, a Föld Napján pedig alighanem még annál is többször. Kár, hogy amint elhangzik, rendszerint csak bólogatunk rá egy sort, hogy aha, ezzel kezdeni kéne valamit, mert a bolygónk erőforrásai szűkösek, mi pedig annak a töredékéből is képesek volnánk eléldegélni, de a nagy egyetértést ritkán követi tett, továbbra is megvesszük az újabb szükségtelen ruhát, hagyjuk felkapcsolva a villanyt, és kerül a szemétbe az újabb adag ránkszáradt pizza. Három brit kreatív, Charles Duffy, William Gubbins és Billy Turve most a saját nyelvükön mesélik el a fájó igazságot.

rubbish01

Ez itt, ez a cipő, ami forog, ugyanis nem egy művészeti galéria agyoncsodált remeke. Ezt ők csinálták, kizárólag mindenféle műanyag, meg nehezen bomló hulladékból,

amit szemét emberek hagytak szemétként a parton.

A projekt neve Everything Is Rubbish, és arra hívja fel vele a figyelmet, hogy egy lábbeli életének csak a töredékét tölti a lábon. Nem csak a legfrissebb trend eljövetele, de egyeseknél akár egy bénácskább folt is elég ahhoz, hogy lecserélje a korábbi lépőjét – hogy aztán valami olyan helyen végezze, ahol majd csak évtizedek alatt bomlik le. Mert nem fából és papírból van. Egy évig hordjuk, de egy emberöltőig szenved a szemétdombokon.

Hát ezért jött létre ez a videó:

Végül, hármójuk szavai:

A szintetikus anyagok fejlődésével egy utópia is megérkezik, ami a Föld átalakulásáról szól: a műanyag annyira beleivódik az életünkbe és környezetünkbe, hogy egyre kevésbé lesz megkülönböztethető, elválasztható a természettől.

Mi a megoldás? Kevesebbet fogyasztani. Sokkal kevesebbet. Kevesebb autót, kevesebb új telefont, új pólót, új laptopot. Sokkal, de sokkal kevesebbet.

Boldog Föld Napját!

shoelinerubbish

Tűz tartalom 🔥