keresés menü

Szintet lép az Airbnb: házakat fognak tervezni

A világ legnépszerűbb, 5 millió lakhatási opciót kínáló és 38 milliárd (!!!) dollárt érő közösségi alapú szállásközvetítő cége feltette magának a kérdést, hogy merre és milyen módon lehete terjeszkedne, progressziót elérni. És eljutottak a Nagy Kézenfekvő Válaszig: miért csak simán közvetítsék a szállásokat, ha lehetne építeni is olyanokat?

Joe Gebbia, az Airbnb társalapítója már 2016-ban elkezdett gondolkodni a Samara nevű projekten, ami most bejelentette, hogy nekiállt prototípusokon dolgozni.

Joe Gebbia

És az első tesztházak már 2019-ben felállnak. A Backyard nevű projektről az ötletgazda főnök azt mondta,

“ez nem csak egy ház lesz, hanem egy kezdeményezés arra, hogy újragondoljuk az otthon fogalmát. Az otthonok komplexek, ezért mi sem csak egy dolgot akarunk tervezni, hanem egy rendszert, ami sok mindenre képes.”

Ez az egész egyébként azért ironikus valahol, mert pont az Airbnb tehető felelőssé az ingatlanárak feldagadásáért nyugativilág-szerte, szóval tényleg szükség van az alternatívára, mint egy falat kenyérre.

TALÁN egy Backyard prototípus

Az ENSZ becslései szerint 2060-ra 2,5 billió új négyzetméternyi ingatlan jön létre a bolygón, Gebbia szerint ez hetente egy Párizséval megegyező terület. Márpedig az épületek környezetvédelmi rémálmok, csak Amerikában a széndioxid-kibocsátás 39 százalékáért tehetők felelőssé. Ezért az Airbnb törekszik arra, hogy a szénlábnyomukat a lehető legkisebbre szorítsák, meg persze majd arra is, hogy minél kisebb helyre minél ügyesebben suvasszanak be technikás funkciókat.

Alig várjuk, hogy lássuk azokat az első prototípusokat!

Tűz tartalom 🔥