keresés menü

Szevasztok, olvadó jégtáblák: Amszterdamban vízivárost építettek

A hollandok fővárosának belvárosától alig 15 percnyire lebeg Waterbuurt, magyar fordításban a Vízi kerület, a város legújabb negyede. Ami egyszerűen szédítő.

De nem a szó szoros értelmében szédítő, mert igazából hazudtunk azzal, hogy lebeg, hiszen egyik házikó sem “mozog” rajta. Bár a víz felszínén vannak, komoly acélhorgonyzattal vannak rögzítve, így csak függőlegesen alkalmazkodnak a dagályhoz és az apályhoz. Aki rajtuk él, semmit sem észlel hullámzásból, olyan, mintha a szárazföldi élet utánozódna, csak hát nem a szárazföldön.

És mégis gyönyörű, hogy az utcácskák ilyen mólószerűek – modern lakótelep a tengerben, figyeldoda:

Mivel a lakónegyed célja az éghajlatváltozás aggasztó hatásainak leküzdése, a Marlies Rohmer holland építész vezette projekt arra is figyelt, hogy az épületek anyaga ne szennyezze a vizet. A lakók fenntartható módon termelhetik saját ételeiket vagy növényeiket a tetőkön, amelyek emellett csapadékvizet gyűjtenek a vécék környezetbarát öblítéséhez.

Az otthonok pedig hálózatként funkcionálnak, azaz

a szomszédok energiát cserélhetnek, ha bármelyik háztartás többet igényel.

Jelenleg mintegy száz ház lebeg a mólókon, de a kerület befejezésével 18 ezer ilyet érdemes elképzelnünk. Mert annyi lesz. És akárhogy nézzük, szuperkedves a konstrukció a maga elképzelésével. És úgy nézzük meg, lehet, hogy a tengervízszint elkerülhetetlen emelkedésével a jövő városmodelljét látjuk:

(via)