keresés menü

Fiatal grafikusok olyan menükártyákat varázsoltak az első magyar Michelin-csillagos étteremnek, hogy öröm rájuk nézni

A Studio Nur a budapesti pixelpályán már régóta figyelemreméltó köröket leíró Laki Eszter sajátja, egy olyan grafikai műhely, aminek megkülönböztető jegye a manualitás, a szabadkézi rajzok és gesztusok, a letisztult tipográfia, és a mindezt körbeölelő, szabadon hagyott, lélegző tér hangsúlyos használata.

Laki már egy rakás budapesti és külföldi vendéglátóhelynek készített arculatot, élen jár kisszériás, magas minőségű könyvek tervezésében, és mindegy hogy gin, olívaolaj, vagy borosüveg, de minden alkalommal ugyanazzal az érzékenységgel nyúl hozzá egy csomagolástervhez is. Imre Réka dolgozik mellette, aki 2018-ban diplomázott a Képzőművészeti Egyetemen, és friss alkotói szemléletét a stúdióban elsajátított gyakorlat segíti kibontakozni.

A vendéglátáshoz kötődő arculatokban való otthonos mozgás hamar eljuttatta őket a Costeshez. A kártya alapú menüsor ötlete az étterem Michelin-csillagos séfjétől, Palágyi Esztertől származik, a végeredmény pedig egy végtelenül ízléses, bővíthető pakli lett, amik

még a klasszik kártyajátékokat is az eszünkbe juttatják.

A kártyalapok frontján minden fogás fő alkotóeleme szerepel, ami sematikus vonalrajzokkal, virtuóz egyszerűséggel jelenít meg egy-egy hangsúlyos hozzávalót. A hátoldalon magyar-angol nyelven olvasható egy leírás a fogásról és egy ahhoz tartozó informatív körítés. Ezeket a szöveges egységeket Mihály Kamilla, a stúdió korábbi alkotótársa, a MENÜ könyvek szerkesztője jegyzi.

A letterpress technikával nyomtatott szövegek és ábrák mellett ezüst prégeléssel megjelenik a már meglévő Costes logó is. Ez a fel-felvillanó, ezüstös fény a kártyapakli dobozának filigrán vonalmintázatán és a kártyák élfestésén is visszaköszön.

És az igazán nagy húzás:

A pakli kártyái között egy joker is mozog, egy, a hátoldalán üresen hagyott lap, melyen a séf számára üzenhetünk, hogy így legyen igazán interaktív a játék.

Ász!

Fotók: Zoltai András