keresés menü

Profi építészek tervezték meg a Mikulás képzeletbeli főhadiszállását

1. helyezett: Alexandru Oprita és Laurentiu Constantin Romániából, a Semmi Sem Lehetetlen című koncepcióval

Itt az volt az elképzelés, hogy a külső fal nappal “láthatatlan” lenne mindenféle trükkös-tükrös megoldással, csak éjjel válna láthatóvá – mint maga a Télapó. A román tervezők alakítása annyira elnyerte a zsűri tetszését, hogy nem csak több mint 300 ezer forinttal gyarapodnak, de egy tíz hetes workshopon is részt vehetnek a norvég Snohetta sztárépítészcégnél.

Giorgia Musacchio, Olaszország: Az Álmok Sebességével

Mintha az áramvonalas, száguldó mikulásszán sebességétől elmosódó kontúrjait látnánk. A zsűri szerint ez egy elegánsan, mégis egyszerűen kidolgozott ötlet.

Urszula Chomiak és Pawel Potemkowski, Lengyelország: (Jég)mászás

Ez a dizájn nem csak azt képzelte el, hogy az épületben a világ leggrandiózusabb ajándékelosztása zajlik éppen, de arra is, hogy egy szórakoztató funkciót is kölcsönözzön neki: a körkörös homlokzat egész évben mászófalként lenne használható.

Evelina Vasaliauskaite, Livánia: Santapole

Erről meg azt mondták a döntnökök, hogy a legerősebb húzása a végletes letisztultsága. Sőt, igazából itt már egy művészien misztikus, kvázi költői elképzeléssel állunk szemben – ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne megvalósítható.

Nuttapol Techopitch & Satavee Kijsanayotin, Thaiföld: S.M.L.XL. Logistics

A minden oldalról megközelíthetőség, valamint az eltolt rétegek nem csak a ravasz játékosság érzetét keltik, de egyfajta rendkívül demokratikus benyomást is kölcsönöznek az épületnek.

El Hadi Jazairy & Chen Lu & Kelly Koh: Mikulás planetáriumkertje

Ez az induló már nem kapott pénzdíjat – a többiek ezer euróval gyarapodtak -, de a zsűri találta annyira figyelemreméltónak, hogy bemutassák a projekt oldalán. Az elképzelés ugyanis fontos üzenetet hordoz: ez a fiktív főhadiszállás egy gigászi üvegház, ahol a világ számtalan különböző növényei nőnek, a Télapó pedig ezeket hordja szét ajándék gyanánt Föld bolygó gyerekeinek, felhívva a figyelmüket a környezettudatosságra. Meg arra, hogy a karácsony ne csak a tárgyiasult szeretetről szóljon. Nem tudunk vele vitatkozni!

 

Tűz tartalom 🔥