keresés menü

Menősített jótékonyság: pop-up ingyenruhabolt hajléktalanoknak

Unod, hogy a surmó szomszédod képes egy zsák ruhát a kukába dobni? Zavar, hogy nem tudod, az áruház parkolójának nagy konténereibe rakott ruháid eljutnak-e a rászorulókhoz? Eleged van abból, hogy megalázó módon öntenek emberek elé jó szándékkal felajánlott cuccokat, pedig az ajándékozás alapvetően nem egy leereszkedő gesztus kellene, hogy legyen? Ha olyan ember vagy, aki a fenti kérdések valamelyikén elmélázott már egyszer, akkor itt az alkalom, hogy meghonosíts egy remek kezdeményezést.

The-Street-Store-1

Egy hajléktalanokat segítő szervezet és egy reklámügynökség találkozása kellett ahhoz, hogy Dél-Afrikában feltalálják ezt a típusú ruhaosztást. Bár free shop-ok már nagyon sok helyen léteznek, a kezdeményezés dizájnja mégis sokkal figyelemfelkeltőbb, valamint mellőzi az ingyenboltok gyakran átpolitizált, antikapitalista jellegét. A Haven Night Shelter és az M&C Saatchi Abel fokvárosi kezdeményezése egyszerű kartonlapokból áll, amiken egy tisztán érthető felirat és illusztráció, valamint némi luk segítségével a dizájn és funkcionalitás utcai kirakattá tud varázsolni egy kerítést, vagy kiválasztott házfalat.

A jótékony pop-up bolt lényege, hogy emberszámba veszi a hajléktalanokat: nem egy csomagnyi random ruhát kapnak, hanem ugyanúgy válogathatnak nekik tetsző darabokat, mint bárki más. Minden ilyen szpotthoz tartozik egy önkéntes, aki a beérkező holmikat elrendezi a “kirakatban” és válogatni is segít az oda érkezőknek.

A Street Store ötletgazdái még egy jósággal egészítették ki a kezdeményezést. A koncepciót trade mark-olták maguknak, hanem “nyílt forráskódúvá” tették, vagyis erről az oldalról bárki letöltheti és kinyomtathatja a kirakatelemeket. Ez pedig azért is szuper, mert egy olyan városban (igen, Budapestről van már szó), ahol még a belvárosi ételosztásokat is betiltják, egy ilyen akcióval nem csak jót tehetünk, hanem látványosan, viszont mégis építő jelleggel demonstrálhatunk a társadalmi problémák ellen.

(innen)

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥