keresés menü

Fanki módon futurisztikus ez az éjszakai futóknak kifejlesztett LED-es ruha

De egy futónak is lehet az, főleg, ha nem a városszéli parkokban szalad biztonságos távolságban a motorizált járművektől. Pauline van Dongen holland tervezőnek azért jutott eszébe a fénylő ruhaszett, mert ő maga is fut sötétben Amszterdam utcáin, és nagyon hülyén érezte magát egy világító karpereccel, ami még kényelmetlen is volt ráadásul.

A technikai ruházatba épített alacsony fogyasztású LED-csíkok és az azokat körbefonó prizmás fóliaanyag – ami kvázi felerősíti a kibocsátott fényt – már kényelmesen fonja körbe a testet:

 

A szett a Nike We Run Amsterdam eseményen debütált, és érdekes megfigyeléseket tettek: a csapat futó, ami próbaként viselte őket, jobban teljesített csapatdinamikában. Van Dongen egyébként már azon is dolgozik, hogy a LED-ek esetleg a futó mozgását is lekövessék.

Nem ez az első hasonló, a (női) divatot technológiával keresztező elgondolása a tervezőnek: volt már kollekciója napelemes panelekkel, amikből szuflát nyerhet egy lemerülni készülő mobiltelefon, és kardigán idős embereknek, ami szenzorokkal figyeli a viselő mozdulatait, hogy aszerint nyúljon-alakuljon. Projektjeivel és ruháival errefelé lehet behatóbban ismerkedni.

pauline02