keresés menü

Kukkants be ebbe az indiai csodalakókomplexumba!

Púna a három és félmillió lakosával perpillanat India nyolcadik legnagyobb városa, de sehol az országban nincs olyan mértékű növekedés mint itt.

Nyilván kevés hely van, és sok, nem annyira tehetős, lakásra váró ember. Így bátran elmondhatjuk, hogy az MVRDV építészei nem kicsi kihívás elé lettek állítva, amikor egy 5000 főre kellett egy tömbházat tervezniük.

Az már első látásra kitetszik, hogy nem akarták elalibizni a dolgot: merész hegyvonulatformát adtak az egésznek. Az alacsonyabb részén 17, a legmagasabbon 30 emelet magas épületben 1068 lakás kapott helyet. 45 és 450 négyzetméter közötti méretekben.

Bizony, kislakástól a bazi nagy hodályig mindenféle méret van, hiszen azzal számolnak, hogy eltérő társadalmi helyzetű emberek fogják lakni az épületet. Erre már a közösségi terek tervezésénél is figyeltek, hogy biztosítva legyen az interakció a lakók között.

Vannak játszóterek, medencék, kvázi parkok is. A lakások kialakításánál pedig a Feng Shui és a Vastu shastra elveit is figyelembe vették. Így pedig már talán nem is olyan ijesztő, hogy 5000 ember él egy kupacon.

innen