keresés menü

Ha még nem láttad volna, hogyan lesz egy lelakott óbudai panellakásból fancy dizájnpecó

Viktor Panel Arkitekter név alatt vette a fejébe, hogy hoppá, a kockaladák építészeti megfelelője, a panel alapvetően nem egy rossz dolog, csak rosszul van kezelve. “Ha jó emberek költöznek bele, és jól kezelik, szuper élettérré válik” – mondja. Speciális szaktudással és tapasztalattal, Kertész Zsuzsa építésszel együtt hozzálátott hát, hogy kipróbálja magát abban, amiben csak kevés belsőépítész gondolkodik: kúllá varázsolni egy panellakást. Ki is faggattuk kicsit, hogy akkor mi is ez az egész.

De előbb nézzünk csak egy ELŐTTE / UTÁNA képet a rácsodálkozás okán:

UP: – Ti vagytok az elsők, vagy csinált már valaki korábban ilyet Magyarországon?

Csap Viktor: – Természetesen nem, sokan csináltak már nagy léptékű átalakítást, és ebből néhány egészen forradalminak is tekinthető valamilyen szempontból, például szauna van benne, vagy két szintet összenyitottak. Mi inkább abban vagyunk úttörők, hogy minőségi designt és anyagokat, különleges megoldásokat mi alkalmaztunk először, úgymint beton mennyezet, panoráma tolóajtó, fa terasz burkolat vagy üvegfalak.

UP: – Amikor először odakerült elétek az ötlet, hogyan fogadtátok? Rögtön láttatok benne perspektívát, vagy azért el kellett gondolkodnotok rajta? Hiszen a panellakás mégis a szocializmus letűnt éveinek nemkívánatos lakókockája, ahonnan jellemzően inkább menekülnek az emberek.

CSV: – Őszintén, ez volt pályafutásom első munkája, örültem neki, még akkor is, amikor az ügyfél fekete-piros konyhát akart és zebrás kanapét. Az első koncepcióskiccek után szerencsére elengedte ezeket, és elindultunk egy modern irányba. A cél közös volt: eltüntetni a tipikus panelfeelinget.

Azt, hogy ez egy baromi vagány dolog és hogy van benne potenciál, a munka közepén már látszott.

UP: – Mennyiben áll másképpen neki az ember egy ilyen lakás redizájnolásának?

CSV: – Az első tervezésénél óriás lendülettel és rengeteg felesleges körrel, mert speciális az eset, korlátozottak a lehetőségek a térformálást illetően: a tartó- és merevítőfalak nem, vagy csak nagyon nagy macera árán módosíhatók. Ugyanakkor látszik: ha beleteszik az energiát, relatív kis összegért luxust kaphat az ember. (Csak hogy számszerűsítsünk is, a top összeg, amit egy négyzetméterért elkérnek, 200-250 ezer forint, de ez tényleg a legfelső határ.)

Na még néhány miből_lesz_a_cserebogár.jpg, ez már egy másik lakás:

További munkák a Studio Arkitektertől itt.
Fotók: Barbay Csaba  / FlashbackPhoto
Festmények: Everybody Needs Art
Fotel, asztal: Pos1t1on
Székek: VacumDesign
Étkezőasztal dizájn: Csap Viktor
Tervezőasszisztens: Mészáros András