keresés menü

Nyerő a bútorod, letölthetem?

Download design, ez a neve neki, és öndefiníciója szerint a designerek, a kivitelezők és a felhasználók között eredményez a hagyományostól eltérő együttműködést. És tényleg: ennek keretében a tervező ingyenesen osztja meg kreativitása végeredményét a nagyközönséggel, a kivitelező – jelen esetben az asztalosipari szakember – szíves támogatásával.

Az biztos, hogy ezzel közelebb hozható az egyszeri ember a dizájnhoz, hiszen az a többség számára valamiféle távoli üstökösnek tűnik, amihez földi halandónak semmi köze nem lehet, tessék haladni tovább, nincs itt látnivaló, tessék rábízni ezt a szakemberre.

Hát ennek most vége: a tudás közkinccsé válik.

Legalábbis ebben az együttműködésben. Többek között ilyen bútorok terveit lehet letölteni egyenesen a gépünkre:

„Nappalidhoz mérten alakíts ki egyedi elrendezést egy vagy akár több PRISMA felhasználásával! Csúsztasd be a tároló dobozokat a helyükre és élvezd a színek játékát!” (tervező: Ótott Kovács Ádám)
“A Pütür egy tárolórésszel kibővített dohányzóasztal, kinyitva pedig kétszemélyes ülőbútorként használható. Egyszerre akár mindhárom funkcióját is el tudja látni, ebben az esetben egyszemélyes ülőke kis asztalfelülettel és tárolóval.” (tervező: Gárdos Fanni)
“A bútor alapját két, az előszobánk méreteihez igazítható, falra szerelt függőleges oldalfal, illetve az ezeket összekötő vízszintesen rudak adják, amelyekre kedvünk szerint rakhatunk fel tároló dobozokat. Ahová nem kerül doboz, oda akasztók, illetve vállfák helyezhetők. A dobozok önmagukban ülőke funkciót is betöltenek.” (tervező: Bálint András)
“A fogas kis helyekre is jól adaptálható az állítható tartórudak és a tengely körüli elforgathatóság miatt. Kiegészítői a felhasználó igényei szerint variálhatók. A tároló funkciót is betöltő és asztalként is hasznosítható ülőkék az előszobától kezdve a nappalin át egészen a gyerekszobáig a lakás számos pontján jó szolgálatot tesznek.” (tervező: Szabó Réka)
“Főként önálló életet kezdő fiatalokat megcélzó előszobai pad, amely metaforikus határt képez a külvilág és a lakás belső tere között. Célzottan kialakított tároló részeivel segít „megszabadítani” használóját táskájától, cipőjétől és olyan apróbb tárgyaitól, mint a pénztárca, kulcs stb.” (tervező: Barna Máté Attila)

További remek, LETÖLTHETŐ darabok ide kattintva.

Egyébként a projektgazdák még ezt is írják, mármint azon túl, hogy ez Magyarország első úgynevezett open design akciója:

“Terveink szerint a projekt több éven keresztül zajlik, minden évben meghatározott tematikával. 2015-ben, az induláskor ‘Az első otthonom’ volt a központi gondolat. Az egyetem hallgatói olyan bútorokat terveztek, amelyek szerintük a leghasznosabbak az önálló, felnőtt élet kezdetekor. A diákok faipari konzultációs partnerei és a kiállításon látható bútorok kivitelezői önként jelentkező magyar asztalosipari cégek voltak. Az üzemek részvételét a projektben a Bútorszövetség szervezte és koordinálta, valamint az elkészült munkák kivitelezési költségeit a szövetségi tagok állták. A Hungexpo−OtthonDesign kiállítás mint együttműködő partner standdal és kommunikációs felületekkel támogatta a projekt megvalósulását. A kiállítás zárása után a bútorokat jótékony célra ajánljuk fel.”

Ezen a héten itt meg is tekinthetők az egyes darabok!