keresés menü

Minimalista lakásokat a magukra hagyott brazil stadionokba!

Már a világbajnokság előtt is felszínre tört a kérdés, hogy mi lesz később a felújított vagy újonnan felhúzott focikomplexumok sorsa. Brazília a nyomorgó lakosság tiltakozása ellenére több mint 900 milliárd forintnak megfelelő összeget költött a vébé impozáns helyszíneire, amik közül több valószínűleg alig lesz kihasználva – egy hetvenezer férőhelyes stadionban egy helyi csapat drukkerei legfeljebb a székek tizedét foglalnák csak el -, cserébe irgalmatlan fenntartási költségekkel lehet megőrizni az állagukat. Az Arena da Amazônia hiába néz ki csodásan, ha közel 60 millió forintba kerül havonta csak az, hogy ott áll az esőerdő közepén.

Sylvain Macaux és Axel de Stampa építészek ezért előálltak a farbával: hellóka, miért nem segítünk az amúgy is siralmas lakásügyi helyzeten, és csinálunk a stadionokból otthonokat? 

Az ötletgazdák a 1 Week 1 Project részeként gondolták ki, hogy még csak különösebben hozzá sem kéne nyúlni a gigászi építményekhez, hanem a tátongó űröket kéne megtölteni a 105 négyzetméteres, kívülről színes gyufásskatulyáknak tűnő lakásokkal.

Főleg azért találták fején a szöget, mert becslések szerint 170 ezer családnak kellett elhagynia otthonát az építkezések miatt, ráadásul csak Sao Paolóból már a világbajnokság előtt is hiányzott vagy egymillió lakás. Vagyis minden elgondolást érdemes üdvözölni, ami legalább egy kicsit is segíteni próbál a bűnnel és drogokkal fertőzött favelákba szorult családokon. Még akkor is, ha ez az elgondolás túlságosan is mesébe illő.

(via Fastcoexist / Guardian / Huffingtonpost)