keresés menü

Miért ne lehetnének betonvízcsövekből mikrolakások?

A lakáshiány nagyon valós probléma a Föld számos pontján.

De talán sehol sem annyira, mint Hongkongban, ahol félmillió forintba is belekerül egy egyébként nem is luxusnak számító, teljesen átlagos, kisebb, negyvenpár négyzetméteres stúdiólakás egy hónapra. Nem csoda, hogy sokan ilyen, már-már koporsószerű életterekbe kényszerülnek:

Sokkoló képek arról, hogyan élnek több tízezrek Hongkongban néhány négyzetméteres kabinokban

De egy helyi tervezőcég, a James Law Cybertecture friss alternatívában gondolkodik.

Mégpedig víz szállítására foganatosított, hatalmas betoncsövekből kialakított lakásokban. Ezek két és fél méteres átmérőjűek, és persze kompakt módon fel vannak szerelve mindennel, amire egy lakásnak általában szüksége van, csak éppen okosítva: a kanapészerű pad (vagy padszerű kanapé!) ággyá hajtható le, minimalistára szabott polcrendszer, minihűtő, mikró.

Jellegzetes formájának hála pedig egy csomó helyre elhelyezhető, például akár két ház közötti foghíjba. Ráadásul mivel 22 tonnások,

installálni sem kell őket drágán, mert annyira súlyosak, hogy épp elég stabilak.

Az ötletgazdák fiatalokra számítanak majd, akik nem engedhetik meg maguknak a rendes pecót. Állítólag 3,7 millió forintba kerül egy darabnak a megépítése, és összvissz 100 ezer forintba a bérlése. Az még magyar tárcával is megérős lehet.

(via)

Tűz tartalom 🔥