keresés menü

Metrós dizájnplakátokkal az ostoba országvezetők ellen

Háromféle plakát dolgozik azon a színes vonalaival, hogy összehozza a város lakóit, nem titkoltan azzal a misszióval, hogy az aktuálpolitikára reagáljon.

Az alkotó, Milton Glaser szerint a három friss alkotás – amik szerte felbukkannak New York metróalagútjaiban – az emberiességet, az összetartozást és az együttérzést hivatottak jelképezni.

Itt fent a kettes számú plakát például arra utal, hogy az Egyesült Államok aktuális elnöke totál érdektelen mindenkivel szemben, aki bajban van, de nem fehér és gazdag, így például a puerto ricói katasztrófaáldozatokkal is. És ott vannak Oscar Wilde híres szavai:

“A jóság legkisebb megnyilvánulása is többet ér, mint a legnagyobb szándék.”

Hogy álmodni emberi dolog, azt nem kell magyarázni, mint ahogy ezt sem:

“Olyasmi ez, mint a Trumpizmus ellenpontozása, ami egy önmagát előtérbe helyező filozófia, én viszont azt akarom érzékeltetni, hogy egy nagyobb rendszer részei vagyunk, az emberiességé” – mondta el Glaser a School of Visual Artsnak.

Ami egyébként az ötvenes évek óta kér fel művészeket és grafikusokat, hogy tervezzenek plakátokat a New York-i metróba. Glaser pedig eddig a legtöbbet csinálta meg a felkérésükre, összesen huszonnégyet. Itt beszél róla: