keresés menü

Új típusú vázzal debütál Berlinben a Merényi Bicycles

Merényi Dániel, azaz Grafitember, a Napirajz alkotója kézzel készített, méretre szabott acél kerékpárvázaival vált híressé az utóbbi években. A Merényi Bicycles tavaly az angliai Bespoked Bristol-on, a kézműves vázkészítők szakkiállításán is megjelent kerékpárjaival – akkor interjút is készítettünk velük. A szakmát Dario Pegoretti alpesi műhelyében kitanuló Dani most új fejlesztésbe kezdett, eddigi muffos (csatlakozókkal egymásba illesztett acélcsövekre tessenek most gondolni) vázai után belekóstolt a – figyelem – hegesztés művészetébe!

Az új váz a reneszánsz Itália vicces ugrándozós tánca után a Gagliarda nevet kapta. Azt kell róla tudni, hogy a szakszóval TIG-nek hívott hegesztési technikával készül, ami lehetővé teszi különböző méretű és formájú csövek egymáshoz illesztését, ezáltal nagyobb szabadságot engedve a vásárlói igényeknek és képzeletnek. A forrasztott muffos illesztéssel ellentétben

a gyártás gyorsabb, a végeredmény pedig olcsóbb.

A korábbiakhoz hasonlóan Gagliarda-ból is lehet pálya, fixi, országúti, cyclocross vagy egysebességes városi biciklit építeni. A Columbus Zona csövekből hegesztett vázakkal kapcsolatban azt is kiszedtük a Merényinél dolgozó fiúkból, hogy még geometriai kompromisszumokra sem kényszerül a kedves vásárló, aki ráadásul egy merevebb, a muffosnál 300 grammal könnyebb biciklit kaphat a feneke alá.

Vagyis hamarabb tud vele vidáman föl-le ugrándozni az emelkedőkön.

Merényiék Gagliarda típusú váza az eddigiekhez hasonlóan egyedi fényezéssel, méretre szabottan és sorszámozva készül. Ára villával és fényezéssel együtt 280 000 forint.

A hazai egyedibringa-építős reneszánsz zászlóvivőjének pedig épphogy elkészült az új váza, máris egy Nagy Külföldi Eseményen mutatkozik be vele. Aki minél előbb tapintani akarja a Gagliarda-t és hallani szeretné Merényi mester szakmai tudásának porcióit, jobban teszi, ha vesz gyorsan egy repjegyet a német fővárosba, ugyanis hétvégén a Berliner Fahrradschau nevű kiállításon lesznek kint a fiúk.

Bónuszként itt egy röpke road movie a bristol-i kiállításról:

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥