keresés menü

Az okosvilágítás, ami lehetetlenné teszi, hogy lefotózzanak

A zsebben elférő mobilok pengeéles képekre képes kameráinak korában a privacy kérdése aktuálisabb, mint valaha. Egyszerűen bárkiről, bármikor, akár már éjszakai látási viszonyok között is készíthető kompromittáló erejű felvétel, meg úgy általában olyan, amire nem adott engedélyt. A személyes auránkba való behatolás ma már olyan egyszerű, mint a kés benyomulása a teavajba, így nem csoda, ha valaki megoldásokkal rukkol elő.

Mint ahogy most például a san diegói University of California szakemberei, akik a LiShield nevet kapó cucc formájában megalkottak egyfajta okos LED-világítást, ami gyakorlatilag képtelenné tesz bármilyen kamerát felvétel készítésére.

A LiShield gyakorlatilag nagy frekvenciájú villogó fénnyel világít be egy szobát, ami annyira gyors, hogy emberi szemmel nem észlelhető, cserébe egy képkészítő eszközt megbolondít, és így az csak egyes szűk sávokat fog tudni lefotózni. A zebracsíkos hibába ráadásul még színhibák is becsúszhatnak, szóval tökéletes a működés.

Persze nem ez az első alkalom, hogy valakik megpróbálják az egyre eltünedező magánszférát valahogy visszacsempészni az arcfelismerő algoritmusok tökéletesedésének ellenében.

Adam Harvey berlini technológia-művész például olyan textileket tervezett, amik összezavarhatják ezeket a szkennelő szoftvereket, amik így a ruhákon is szemeket és szájakat azonosíthatnak, a vezető japán informatikai vállalat pedig szemüveget fejlesztett, ami közel infravörös sugarakkal teszi lehetetlenné az arcfelismerést. Az biztos, hogy elértünk egy pontra, ahol a fejlesztők már azok ellen a fejlesztők ellen dolgoznak, akik behozták az invazív kameratechnológiákat az életünkbe.

Szép új termékeny jövőnek nézünk elébe ;)))