keresés menü

Letudnád egy óra alatt a karácsonyt? A Projekt Showroom a tereped!

Karácsony háborgó tengerén hatalmas mentőöv a Projekt Showroom legújabb pop-up boltja, ami decemberben – jé! – ünnepi kellékekkel és közhelymentes ajándékokkal telt meg, ezúttal a Dessewfy utcában. A tegnap nyílt vásáron mindent egy helyen találunk, a díszektől a csomagoláson és a karácsonyi ínyencségeken át a pink kakukkos óráig, mindezt ráadásul tágas, nyugodt térben, ami még csak az emlékét sem idézi fel az ilyenkor zsúfolt, izzadságszagú és ketrecharc hangulatú plázáknak.

Csapatuk tudniillik most is elrugaszkodott, mégis használható holmikat válogatott össze, gondolva a családosokra, a hipszterekre, a régiséggyűjtőkre, a giccskedvelőkre (őszintékre és ironizálókra), a divatőrültekre és a szimpla őrültekre egyaránt. Belépve mintha a Diótörő díszletében találnánk magunkat, ahol minden egyes darabot alaposan szemügyre kell venni.

Rögtön a bejáratnál leragadunk a Karcsi Papír karácsonyi kollekciójánál, ami a klasszik piros-zöld-arany helyett rendhagyó, de annál csábosabb babazsúr színekkel mahinál: rózsaszín, lila, türkiz árnyalatok csomagolópapíron, karácsonyfadíszen és mindenféle partikelléken. Vidám és rikító karácsonyt ígérnek, de a lányoknak ajánlom, hogy előbb egyeztessenek a család férfi tagjaival (vagy épp ne).

A papírkínálat itt nem ér véget, és aki szereti a jegyzetfüzeteket, készüljön fel rá, hogy végre valahol egy helyen találhat többféle, jobbnál jobb grafikával ellátott, sima papíros noteszeket, nem horror áron. A magyar Absoloot nyomda érti a papírőrültek vágyait: olcsó (750 forint), de nagyon szép füzeteikbe még írni is kár, az ember legszívesebben mégis mindet hazavinné. Egyébként a telhetetlenek kedvezményes, háromdarabos pakkot is vehetnek.

Az étel eleve az egyik legfontosabb eleme az ünnepeknek – egyesek szerint egyenesen a szíve -, így aztán ebben a témakörben is bőséges a választék. A Pödör olajkínálata nem a legolcsóbb, viszont nem is nagyon lehet hozzá foghatót találni, de ajándékozhatunk Tata csemegéje házilekvárt díszcsomagolásban és vicces sütiformát is. A szakácskönyv persze tutibefutó a listákon, márpedig itt remek kis válogatásból szemezgethetünk.

Hasonlóan közkedvelt tétel a falióra. Ez elsőre lerágott csontnak tűnhet, de csak addig, míg meg nem nyílnak előttünk a műfaj új távlatai. Néhány éve még a bakelitóra számított menőnek, de most már szegény elbújhat a beton óralap, az óriás ébresztőóra és a leolvashatatlan oszlopóra mögött. A már említett pink kakukkosról nem is beszélve!

Az egyéb lakáskiegészítők végtelen sorából az arcunkba ugranak még a matyómintás rénszarvas párnák és zsákok, illetve Franta Ági alternatív villanykapcsolói, amiken aranyos kis bagoly, rókuci, veréb vagy éppen gésa díszeleg, és valljuk be, vitathatatlanul feldobják az amúgy teljesen érzelemmentes hétköznapi villanykapcsolást.

Már régen leszámoltunk azzal a tévhittel, hogy tisztálkodószert ajándékozni valakinek rosszindulatú célzás. A nők igenis szeretnek puccos piperecuccokat kapni, a Yamuna természetes alapanyagokból készült termékei pedig abszolút ebbe a kategóriába tartoznak. Fürdősó, bioszappan, joghurtos testvaj, ezek mellé már csak néhány illatos gyertya kell a fürdőkád szélére (persze azt is találni egy asztallal odébb).

Végül jöhetnek a játékok, és meg kell hagyni, okosan cselekedtek, amikor ezt a szekciót a helyiség legvégébe rakták, különben senki nem jutna túl rajta. Pléhjátékok, fakatonák, szánkók, retro társasjátékok, amik annyira szépek, hogy ha nincs is, az ember legszívesebben azonnal kerítene valahonnan egy gyereket, hogy legyen apropója kipróbálni őket. Talán a gyerekesek vannak itt a leginkább elkényeztetve, mert az biztos, hogy ha egyszer betérnek, egy menetben letudhatják az egész karácsonyi ajándékvadászatot.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥