keresés menü

7 lakberendezési húzás, amivel rendbe teheted a fejedet is

Nagyon téves elgondolás, hogy minden mentális nyűgünk belülről fakad. Csomószor bizony egyszerű fizikai természetű okai vannak annak, hogy idegesebbnek érezzük magunkat a kelleténél. A fizikai környezetünket pedig sehol sem tudjuk könnyebben megváltoztatni, mint otthon. Így jöjjön most hét lelki békét elősegítő lakberendezési és háztartás-vezetési tipp az Aesthetics of Joy szakértőjétől!

1. A csavarok legyenek megszorítva!

Kevés idegesítőbb dolog van, mint amikor kicsit nekimegyünk az asztalnak, és az a kilazult csavarok miatt annyira lötyög, hogy rögtön kiömlik a tea, kávé, vagy ne adj isten, a sör. Sokkal komfortosabb lesz a lakás, ha semmi sem lötyög, hanem minden feszesen áll, és bátran tudunk bármire támaszkodni.

2. Kerüljük a durva sarkokat és éleket!

A lakberendezési magazinokban ugyan tök jól mutathatnak a letisztult, minimalista, néhány egyszerű geometriai formából álló bútorok, de ezek a szögletes és rendszerint kemény sarkaikkal veszélyérzettel stimulálják az agyat. A szoba közepén a legrosszabbak, amikor folyamatosan attól kell félni, hogy nekimegyünk, belerúgunk stb.

(Fotó: Claire Bock)

3. Puha textúrájú felületeket válasszunk!

Amellett, hogy a vizuális-taktilis szinesztéziának köszönhetően otthonosságérzetet biztosítanak a puhább textúrájú felületek, a kellemetlen hangokat, zörejeket is sokkal jobban elnyelik, mint a ridegebb anyagok.

4. Legyen otthon növény!

Erre nyilván mindenki számított, hogy jönni fog, és hát tényleg nem hiányozhat, ugyanis a legkisebb zöld élőlény is megnyugtatóbb hellyé teheti az otthonunk. Aki attól fél, hogy nála úgyis meghal bármilyen növény, annak itt van összegyűjtve a hat leginkább ellenálló fajta.

View this post on Instagram

#plantshelfie love! 🌿🌱🍀🌴🌵 Who said plants have to be green? Tradescantia pallida (purple heart plant), Begonia rex or Tradescantia zebrina (wandering jew plant) add unexpected touches of colour to your home 💜💚 📷:@createaholic #urbanjunglebloggers

A post shared by Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) on

5. Az egyszerűséget részesítsd előnyben!

A bonyolult szerkezetek és komplex mintázatok vizuális zajt gerjesztenek, ami olyan a szemnek mint a ricsaj a fülnek. Már azzal is segíthetünk például, ha a mindenféle kábeleket megpróbáljuk elrejteni szem elől, vagy ha a nagyon összevissza lévő iratokat beletesszük egy letisztult felületű dobozba.

6. Takarítás és rendrakás

Ezeknek a műveleteknek alapból van egy pozitív lelki hatásuk, arról nem is beszélve, hogyan lehetnél nyugodt, amikor a lakásban minden könyörög, hogy tedd a helyére, tisztítsd ki, takarítsd fel, és így tovább?

(Fotó: homedit.com)

7. Olyan bútorokat vegyél, amik inkább belakhatóak, mintsem lelakhatóak

A kényes felületű bútorok életfogytig tartó stressz forrásai lehetnek: akárhányszor vendég jön, főleg, ha gyerek, azon stresszelhetünk, hogy nem tesz-e benne nehezen vagy sehogy sem visszafordítható kárt. Ugyanakkor vannak olyan anyagok, amik kopottabban még jobban, otthonosabban tudnak kinézni.

(via / nyitókép: egy lakás a svédországi Gothenburgban, fotó David Relan által)