keresés menü

7 lakberendezési húzás, amivel rendbe teheted a fejedet is

Nagyon téves elgondolás, hogy minden mentális nyűgünk belülről fakad. Csomószor bizony egyszerű fizikai természetű okai vannak annak, hogy idegesebbnek érezzük magunkat a kelleténél. A fizikai környezetünket pedig sehol sem tudjuk könnyebben megváltoztatni, mint otthon. Így jöjjön most hét lelki békét elősegítő lakberendezési és háztartás-vezetési tipp az Aesthetics of Joy szakértőjétől!

1. A csavarok legyenek megszorítva!

Kevés idegesítőbb dolog van, mint amikor kicsit nekimegyünk az asztalnak, és az a kilazult csavarok miatt annyira lötyög, hogy rögtön kiömlik a tea, kávé, vagy ne adj isten, a sör. Sokkal komfortosabb lesz a lakás, ha semmi sem lötyög, hanem minden feszesen áll, és bátran tudunk bármire támaszkodni.

2. Kerüljük a durva sarkokat és éleket!

A lakberendezési magazinokban ugyan tök jól mutathatnak a letisztult, minimalista, néhány egyszerű geometriai formából álló bútorok, de ezek a szögletes és rendszerint kemény sarkaikkal veszélyérzettel stimulálják az agyat. A szoba közepén a legrosszabbak, amikor folyamatosan attól kell félni, hogy nekimegyünk, belerúgunk stb.

(Fotó: Claire Bock)

3. Puha textúrájú felületeket válasszunk!

Amellett, hogy a vizuális-taktilis szinesztéziának köszönhetően otthonosságérzetet biztosítanak a puhább textúrájú felületek, a kellemetlen hangokat, zörejeket is sokkal jobban elnyelik, mint a ridegebb anyagok.

4. Legyen otthon növény!

Erre nyilván mindenki számított, hogy jönni fog, és hát tényleg nem hiányozhat, ugyanis a legkisebb zöld élőlény is megnyugtatóbb hellyé teheti az otthonunk. Aki attól fél, hogy nála úgyis meghal bármilyen növény, annak itt van összegyűjtve a hat leginkább ellenálló fajta.

View this post on Instagram

#plantshelfie love! ????? Who said plants have to be green? Tradescantia pallida (purple heart plant), Begonia rex or Tradescantia zebrina (wandering jew plant) add unexpected touches of colour to your home ?? ?:@createaholic #urbanjunglebloggers

A post shared by Urban Jungle Bloggers™ (@urbanjungleblog) on

5. Az egyszerűséget részesítsd előnyben!

A bonyolult szerkezetek és komplex mintázatok vizuális zajt gerjesztenek, ami olyan a szemnek mint a ricsaj a fülnek. Már azzal is segíthetünk például, ha a mindenféle kábeleket megpróbáljuk elrejteni szem elől, vagy ha a nagyon összevissza lévő iratokat beletesszük egy letisztult felületű dobozba.

6. Takarítás és rendrakás

Ezeknek a műveleteknek alapból van egy pozitív lelki hatásuk, arról nem is beszélve, hogyan lehetnél nyugodt, amikor a lakásban minden könyörög, hogy tedd a helyére, tisztítsd ki, takarítsd fel, és így tovább?

(Fotó: homedit.com)

7. Olyan bútorokat vegyél, amik inkább belakhatóak, mintsem lelakhatóak

A kényes felületű bútorok életfogytig tartó stressz forrásai lehetnek: akárhányszor vendég jön, főleg, ha gyerek, azon stresszelhetünk, hogy nem tesz-e benne nehezen vagy sehogy sem visszafordítható kárt. Ugyanakkor vannak olyan anyagok, amik kopottabban még jobban, otthonosabban tudnak kinézni.

(via / nyitókép: egy lakás a svédországi Gothenburgban, fotó David Relan által)