keresés menü

Kutatók az ókorba nyúltak vissza, és kézzel is mozgatható tonnás (!) építőelemeket hoztak létre

Abból a tézisből indultak ki, hogy a letűnt korok mérnökei mesterei voltak az egyensúlynak és a tőkeáttételnek – muszáj is volt annak lenniük, hiszen nekik nem voltak még bazinagy elektronikus meghajtású mechanikus gépeik, hanem csak az emberi erő állt rendelkezésükre. És ugye mégiscsak a helyükre mozgatták valahogy a piramisok elemeit. Meg a Stonehenge-et.

A Matter Design (aminek az egyik alapítója Brandon Clifford, az említett MIT professzorasszisztense) munkatársai a CEMEX építőanyag-előállító céggel együtt tervezték meg ezeket a fenti videóban is látható beton monolitokat, amik különféle formájuk nyomán szépen összelegózhatóak egy funkcionális struktúrává.

A súlyaik ellenére (többnyire 400 és 700 kilogram között mozognak, de van egytonnás is), és hogy úgy lettek megtervezve, hogy akár évszázadokig bírják a strapát, ezek a hatalmas blokkok mégis könnyedén mozgathatóak kézzel, köszönhetően annak, hogy változik benne a betonsűrűség, vagyis pontosan ki van találva, hogy mikor hova kell esnie a súlypontnak ahhoz, hogy akár egy ember is elbánjon velük.

És akkor a stratégiailag elhelyezett okos markolatokról, forgatási pontokról, lekerekített élekről nem is beszéltünk.

Szóval mielőtt mindenki idegen civilizációk segítségét vizionálná: nem, a fentiek fényében egyáltalán nem valószínűtlen, hogy a Húsvét-szigeteki Moai kőszobrokat emberi tenyerekkel helyezték a helyükre.