keresés menü

Koronakreatív: műanyag székek eldobott maszkokból

A járvány farvizén-mellékhatásaiként felbukkanó inspriatív, kreatív projekteknek se szeri, se száma, mi is szemlézzük őket itt.

És most bejelentkezett a buliba Haneul Kim dél-koreai tervező, aki több ezer használt eldobható arcmaszkot gyűjtött egyetemi campusáról, hogy újrahasznosítsa őket egymásra rakható székek alakjában. Amik ráadásul még szédületesen pofásan is néznek ki, mintha valaki rettenetesen begombázva játszott volna el a márvánnyal, ami persze nem márvány:

A Stack and Stack elnevezésű projekttől a designer azt reméli, hogy példát mutat majd arra vonatkozóan,

hogyan lehet megmenteni a világszerte minden hónapban a 129 milliárd egyszer használatos maszkot az enyészettől,

de legalábbis a hulladéklerakókba és az óceánokba kerüléstől.

“Kezdetben tőlem és a barátaim eredtek a felhasználható maszkok, de az így összegyűjthető mennyiség korlátozott volt” – mondta a Kaywon Egyetem hallgatója. “Ezért inkább maszkgyűjtő dobozokat telepítettem az egyetemre, és rendszeresen kiürítettem őket.”

Miután néhány napig karanténba helyezte őket, Kim eztán egymásra helyezte az álarcokat egy olvasztóban, és egyenként nekik ment egy hőpisztollyal. A végeredményt pedig már láhatjuk – amúgy, ha valaki szereti a számokat, annak elmondjuk, hogy kábé 750 maszk kellett egy ilyen ülőalkalmatosság lapjához, és 250 egy-egy lábához.

Mivel az arcmaszkok a koronavírus-járvány következtében a világ számos területén és országában kötelezővé váltak, az eldobható arcvédők globális értékesítése 2020-ban elérte a 166 milliárd dollárt az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája szerint.