keresés menü

Kinyomozták, hogy ki volt a koronavírusos bögre megálmodója

Még márciusban posztolták a konyhalal.cafeblog.hu Facebook-oldalára az Alföldi Porcelán retró konyhai szettjét abból az apropóból, hogy tök olyan a mintázata, mint mint amilyen a koronavírus:

Novák Piroska dizájnteoretikus pedig nem hagyta annyiban a témát, és hosszú tanulmányban bontotta ki a furcsa aktualitást kapott mintázat történetét.

A Hyperandhyper-en olvasható anyagból kiderül, – ÉS AKKOR INNENTŐL SPOILER!!! – hogy az ominózus bögrét 1971 és 1982 között gyártották Hódmezővásárhelyen Krisztina-202 néven, ami nem is áll olyan távol a Covid-19-től. Forgalomba később azonban már Centrum Varia néven került.

Érdekesség, hogy a bögrét magát és a mintázatot két külön ember tervezte. A börge formája Torma Istvánnéhoz kötődik, míg a mintázat, aminek az eredeti neve Pöttyöske volt, Kis Edit munkája.

Főleg utóbbi nevét volt nehéz kideríteni, mert „a porcelántervezők számára a mintatervezés másodlagos, jellemzően kissé alantas munkának számított.” De végül is Ambrus Éva, az Alföldi Porcelángyár egykori művészeti vezetője megnevezte Kis Editet, aki több népszerűvé vált mintázatot is készített anno.

Innen.