keresés menü

Kinyomozták, hogy ki volt a koronavírusos bögre megálmodója

Még márciusban posztolták a konyhalal.cafeblog.hu Facebook-oldalára az Alföldi Porcelán retró konyhai szettjét abból az apropóból, hogy tök olyan a mintázata, mint mint amilyen a koronavírus:

Novák Piroska dizájnteoretikus pedig nem hagyta annyiban a témát, és hosszú tanulmányban bontotta ki a furcsa aktualitást kapott mintázat történetét.

A Hyperandhyper-en olvasható anyagból kiderül, – ÉS AKKOR INNENTŐL SPOILER!!! – hogy az ominózus bögrét 1971 és 1982 között gyártották Hódmezővásárhelyen Krisztina-202 néven, ami nem is áll olyan távol a Covid-19-től. Forgalomba később azonban már Centrum Varia néven került.

Érdekesség, hogy a bögrét magát és a mintázatot két külön ember tervezte. A börge formája Torma Istvánnéhoz kötődik, míg a mintázat, aminek az eredeti neve Pöttyöske volt, Kis Edit munkája.

Főleg utóbbi nevét volt nehéz kideríteni, mert „a porcelántervezők számára a mintatervezés másodlagos, jellemzően kissé alantas munkának számított.” De végül is Ambrus Éva, az Alföldi Porcelángyár egykori művészeti vezetője megnevezte Kis Editet, aki több népszerűvé vált mintázatot is készített anno.

Innen.

Tűz tartalom 🔥