keresés menü

Jó vagy 3D-ben? Tervezz terméket, és ha tényleg jó vagy, kinyomtatják neked

3dpalyazat

A 3D nyomtatás technológiája, vagyis az a folyamat, amikor a tervező ember megtervez egy térbeli modellt számítógéppel, azt pedig parancsszóra előállítja egy erre specializált printer, nem annyira újkeletű, mint gondolnánk. Már a nyolcvanas években is létezett ilyen eszköz, ám tény, hogy az utóbbi években indult csak igazán virágzásnak – már nem csak mindenféle kisebb modelleket, prototípusokat, mondjuk csavarkulcsot lehet így kinyomtatni, de városmakettet, okostelefon-tokot, pisztolyt, sőt, lassan már komplett házakat is.

Még kicsit távol áll a technológia a mindennapi felhasználástól, de a lehetőségek már a küszöbön állnak toporogva – nem véletlenül tartja meg például a Design Terminál már a második hazai Budapest 3D Printing Dayst június elején.

“Tervezd meg, mi kinyomtatjuk”

Ezt már ők állítják pályázati felhívásukban, amire máris felcsillanhat a szeme annak, aki már eddig is tervezgetett ilyen digitális modelleket, csak hát a procedúra méregdrágasága miatt eddig nem váltotta kézzelfogható tárgyakra az elképzeléseit. Most viszont akár ingyen is kiprintelik neki a termékét, ha az találtatik a legjobbnak.

3dp2

Május 20-ig várják a pályaműveket az alábbi feltételekkel. Akit pedig szimpla szemlélődő amatőrként érdekel a téma, az itt válogathat magának a programok közül.