keresés menü

Így köszön vissza Monet festészete a kortárs építészetben

A Jacques Ferrier Architecture-nek a roueni Szajna-partra megálmodott üvegpalotája kapcsán egy csomó mindent ki lehetne emelni.

Ahogy a képeken is látszik, okosan össze van kapcsolva a mellette lévő eco-parkkal, a tetejéről fantasztikus panoráma nyílik a környékre. Szintén szót érdemelnének a belső építészeti megoldások.

Most azonban csak foglalkozzunk a leglátványosabb elemmel, az épület köré vont színes üvegburokkal. Az rögtön világos, hogy remekül néznek ki ezek a merész formák, rögtön leuralják a vízpartot vizuálisan.

Az viszont a képek alapján talán nem jön át rögtön, hogy a színes üvegfal Claude Monet-nak a roueni katedrálisról készült híres impresszionista festménysorozata előtt tiszteleg úgy, hogy közben a pikkelyszerű tagolással a Szajna felé is odabiccent.

Az épület külső és belső tereinek atmoszféráját is meghatározó színes üveglapok ugyanis a mindenkori fényviszonyoknak megfelelően váltakoznak. Más színben tűnnek fel egy esős délelőtt, mint egy napfényes délután.

A látványon túl ez a mutatós üvegcsomagolás pedig még egy napelemes rendszert is tartalmaz, így az épület energiaellátásában is részt vesz a szemkápráztatás mellett.

  

(via)