keresés menü

Itt a megoldás arra, ha elfogynak az albérletek?

A Kodasema nevű észt dizájnkollektíva gondolt egyet, miután megérintette a fülét az angol lakhatási krízis, ami miatt rengetegen egyszerűen nem tudnak hova menni lakni a nagyobb városokban, és kitalálta ezt az előgyártott elemekből álló, modulos-konténeres jellegű lakóházat, ami 25 négyzetméteren kínál alternatívát.

És nem is akárhogyan, tudniillik

egy nap alatt felhúzható, és bárhova odatelepíthető.

Olcsónak mondjuk nem olcsó, de hát a praktikumot meg kell fizetni: a képeken látható Koda House átszámolva 53 millió magyar forintba fáj, de ebbe mondjuk az installálás meg a közművekre rácsatlakoztatás is beletartozik.

Az alkotók nagyot álmodnak már a szavaikkal is:

“A mi fejünkben a KODA bármivé válhat, amivé csak akarod, hogy váljon: lehet egy belvárosi otthon, egy tóparti nyaraló, egy elegáns kávézó, iroda, workshop-helyszín, de még akár tanterem is.”

Nagyon 21. századi találmányként mondanunk sem kell, hogy az energiával való jó bánásmód is fontos szerepet játszik: a szuperüvegtábla beereszti a fényt, és abból annyi meleget igyekszik odabent tartani, amennyit csak lehet (a falak egyébként vákumszigetelt, keskeny betonrétegből állnak), a tetőre szerelt napelemek pedig igyekeznek több szuflát visszajuttatni a ház fenntartását szolgáló rendszerekbe, mint amennyi elhasználódik.

A minimálházikó egyik legnagyobb erénye, hogy nem kell neki talapzat, és egy teherautó hátára simán fel lehet pakolni az elemeit. A tervezők szerint ez akár fel is rázhatja a lakáspiacot. Aki Angliában megérintené és bejárná az első prototípusok egyikét, annak a BRE Innovation Parkig kell elfáradnia.

Tűz tartalom 🔥