keresés menü

7 ok, hogy a Design Hét alkalmából elmenj az Iparművészeti Múzeumba, ha még nem voltál

1. Veszteg Virág kis herceg-továbbgondolása

Igaz, a gyermeki lelkületű mesés-színes külső eltűnt, de lett helyette belőle egy mélylélektani önelemzésre alkalmas tárgy, ami a könyvben szereplő bolygókra emlékeztetve kör alakot öltött fel, lelógatva meg kipörgethető gömb lesz belőle. Érdemes átlapozni a kihelyezett példányt, az egyes oldalak is a példaértékű dizájn szellemében fogantak:

2. Alternatív ruhakollekció autistáknak

Szalkai Dániel nem véletlenül kapta meg a Magyar Formatervezési Tanács különdíját: ezek az öltözékek az autizmussal élők szokásaira válaszoló pluszfunkciókat foglalnak magukban, így például a vizuális vagy hangingerek tompítására alkalmas, elbújtató darabokat, mint például különleges csősálat, vagy a felhúzott térdekre húzható, nyújtott arányú pulóvert.

3. A horgászbotok svájci bicskája

Az ajánló jellemzésben semmi túlzás nincs: a Wor.my nem egy steampunk űrfegyver, ahogy elsőre tűnik, hanem egy multifunkcionális, modulokból építkező, törhetetlen eszköz Németh Szabolcstól.

4. Közvilágítási jövő Nieto Ramóntól

A minimalista lámpatest korszerű és energiatakarékos LED-es világítást tesz lehetővé, amivel végre magunk mögött hagyhatjuk a depresszióra hajlamosító, fáradt narancssárga fényt bizsergő utcai pilácsokat.

5. Vidó Nóri pixeltrónja

Valós környezetünk átültetése a virtuális térbe már egyáltalán nem nagy valami, a Livejasmin szexszobáitól az online pókerig kistrillió példát tudunk vonultatni. Na de fordítva?! Ez a szék a monitorunkról ismert jelrendszerrel beszél hozzánk, mi meg nagyon szívesen tolnánk be két reflektor alá a nappalink sarkába, és szerveznénk csak azért egy ortó házibulit, hogy mindenki rohadtul elirigykedje magát.

6. Legmenőbb fesztiválarculat a Pannonhalmi Főapátság megrendelésére

Gerendai Károly most aztán rugdalhatja a hajógyári sziget humuszát! Takács Benedek ugyanis olyan arculatot lőtt az apátság művészeti fesztiváljához, aminek alapja egy háromirányú koordinátarendszer, amely egységes szisztémát alkot, de a médiumok sajátságai szerint rugalmasan változtatható. A tér-idő koordinátákra épülő, minimalista kódokkal leírható a fesztivál összes programja:

iparmuveszetiurbanplayer-008

7. A grillszakácskönyv, ami szinte égeti a tenyeret

Baráth Dávid A grill művészete című könyvdizájnján a vörös élfestés a parazsat idézi, de az igazi unikum a borító, amin konkrétan domborodnak a grillkövek! Kortárs gasztrokulturális kontextus, ahogy a zsűri is mondotta! És élőben tapogatni sokkal jobb, mint a mi fotónkon megnézni, úgyhogy menjetek el tényleg:

Még több Design Hét-program errefelé.