keresés menü

Ilyen lesz a koronavírus utáni irodázás?

A választ nem mi fogjuk megadni, az olasz Carlo Ratti Associati dizájnstúdió viszont legalább megróbálkozik vele. Olyan munkahelyeket álmodtak meg, egyelőre csak pixelekben, nem a valóságban, amik reagálnak a világjárványt követő kihívásokra. Mert hogy újítások lesznek, abban szinte biztosak lehetünk – a kézfogás reményteli eltűnése csak a kezdetek kezdete.

Szóval a torinóiak a kísérleti projektjük terveibe olyasmiket gyömöszöltek bele, mint a hot desking (amikor is senkinek nincs “saját” íróasztala, bárki által használható munkaállomások vannak, mindig ott dolgozik az ember, ahol az adott feladatot a leghatékonyabban el tudja végezni), a szimultán munkavégzést akár távolról is lehetővé tévő kollaboratív digitális platformok, az automatikus UV-C alapú asztalfertőtlenítés.

És az okosablak, ami az egyes ablakoknál saját maga “kezeli” a levegő keringetését, megakadályozva a mikroorganizmusok szétszóródását a beltérben:

Az elgondolás a legtöbb kitalált újítás mögött nyilván az, hogy ha már úgyis megváltoztak a munkakörülményeink a Covid-19 miatt, és ha megtehetjük, már most is főleg otthonról melózunk – az irodai közvetlen interakciót ember és ember között viszont semmi nem válthatja ki. De ha már így van, akkor tegyük azt a lehető legbiztonságosabbá, mentsünk át ezt-azt a home officingből.

A hot deskinggel például a bárhol dolgozás jó ügye tartható meg, főleg, hogy kisebb létszámos napokon így például biztosan távolabb tudunk ülni egymástól, ha muszájnak érezzük.

Kíváncsian várjuk, mi sülhet ki ezekből az ötletekből, meg sok másikból, amiket nem csak újabb béklyókként él meg a munkavállaló (mint ahogy ma a maszkhordást megéljük a boltban és az utcán), hanem egy izgalmas, de biztonságosabb új workflow megalapozását veheti észre bennük.

Tűz tartalom 🔥