keresés menü

Ilyen futurisztikus falvakba költöztetnék a hajléktalanokat

Las Vegasban.

Kezdjük ott, hogy a kaszinóváros nem csak játék és mese, ahogy azt ezt a meghökkentő dokumentumfilm is bemutatja:

Ráadásul Las Vegas most novemberben meglépte ugyanazt, amit Kocsis Máté is korábban a budapesti nyolcadik kerületben, vagyis megtiltották a köztereken kempelést, padon alvást, földre fekvést, tehát az életvitelszerű tartózkodást ezeken a helyeken – hat hónap börtönnel fenyegetve a csöveseket.

Mindezt úgy, hogy az amerikai városban 14 ezerre saccolják a számukat.

De szerencsére itt jön a képbe a Geoship nevű vállalat, ami kupolás lakóépítményeken agyal, egy ideje pedig a hajléktalan emberek is a fókuszukba kerültek.

A cég igazgatója, Morgan Bierschenk meglátogatott Portlandben egy csomó már létező “átmeneti falut”, ahol hajléktalanok laknak félúton épp a teljes otthontalanság és egy későbbi rendes lakhely között, aztán előállt az ő saját dizájnjával – ez látható itt a képeken. Az egyes kis kupolák a napfény 80 százalékát visszaverik, így természetes hűtés valósul meg, a struktúra pedig ellenáll víznek, rovaroknak, egyéb elemeknek.

Annyira komolyan van gondolva a projekt, hogy 2020 tavaszára már felállítani tervezik az első ilyen kis, kerámia kompozitból álló dómszerű házikókat, jövő nyár végére pedig szeretnék, ha állna a komplett falu.

Az egyes építmények 18 négyzetméterestől a 130 négyzetméteresig húzódnának, és a lakói pedig kvázi okosan rá lennének kényszerítve, hogy mindannyian fogaskerekei legyenek egy kis, egymásra utalt közösségben, ahol mindenkinek megvan a saját feladata – így olyan szkilleket fejleszthetnek ki, amik segítenek nekik a későbbi önálló boldogulásukban is.

Alig várjuk jövő tavasszal az első igazi fotókat az épülő-szépülő hajléktalanfaluról, ami talán például szolgálhat szerte a világban!

(via)

Tűz tartalom 🔥