keresés menü

Így merít ez az ukrán ház a japán vabi-szabi szemléletből

Vagyis abból, mit gondol a távol-keleti nép a szépségről.

A Sergey Makhno Architects által tervezett kijevi csodakvartély a tökéletlen szépség jegyében fogant, persze úgy, hogy ők maguk is elismerik: bár tanulmányozták a vabi-szabit, túlzás lenne azt állítaniuk, hogy egészében meg is értették azt.

“Valójában egyetlen japán sem tudja precízen megfogalmazni ennek a koncepciónak a lényegét, de erre nincs is szükségük – a vérükben van. Illetve ha valamennyire képesek is megfogalmazni, akkor azt is inkább megtartják maguknak, hiszen minden családnak más az elképzelése erről, és ezt titokként őrzik mások elől” – írták az építészek a Design-Milk megkeresésére.

A legnagyobb húzása ennek a laknak, hogy szinte minden elrejt valamit.

A nappali egy konyhát rejt, a háló egy gardróbot, a fürdőt pedig egy üvegtábla rejti maga mögé. A tervezők szerint a vabi-szabi maga után vonja a polcok falakról eltűnését, és persze ennek folytán a polcokra helyezett szobrok, ajándéktárgyak is elmaradnak, még akkor is, ha azt egy közel állótól kaptuk. Egyébként is, ha a kőmacska, amit a nagyi adott, annyira életbevágóan fontos, azt tegyük a szoba közepére, és ne egy tucat másik dolog közé.

“Mert a vabi-szabi arról szól, ami igazán lényeges neked.”

Hát, azt valóban nem mondhatjuk, hogy agyontolták a bútor- és dekormennyiséget – itt aztán szárnyalhatnak azok a békés gondolatok:

A falak egyébként agyagból, a mennyezet agyagból és fából áll össze, de ez az egyszerűség uralkodik végig még a luxibb elemeken is, mint a dizájnlámpák vagy a szuperelegáns koromfekete ágy. Extragyönyörű elem a sötétkék lábakon álló fa asztallap, aminek sérüléseit és széleit polimer gyantával vonták be a megőrzés érdekében. A kávézóasztalkák pedig fűzfatönkök.

A színezett tölgy lécek rejtik egyébként a konyhát, ahogyan ugyanez az elem rejti a hálóban a ruhásszekrényt. Minden az egyszerű nagyszerűség mottójával történt itt, és ráaádásul tudatosan hagyták, hadd járja be mindezt a természetes fény – ahogy például a fürdőszobát is, pedig a fürdőszobák jellemzően egy kis sötét sarokba vannak eldugva. Na, itt nem.

Jelentkezzen, aki nem költözne be akár csak egy nyár erejéig!

(via)