keresés menü

Hamarosan LED-lámpát is nyomtathatunk otthon

Valószínűleg eddig még senkinek nem jutott eszébe, hogy ötvözzön egy posztert és egy lámpát, de ennek is eljött az ideje. A teljesen valószerűtlen ötlet a L-INK nevet kapta, megálmodója pedig Jean-Sébastien Lagrange francia dizájner.

print01

LED-ek, mágnes és papír. Dióhéjban mindössze ennyiből áll a L-INK, ami egyszerre néz ki jól, praktikus, és kevés helyet foglal, beizzításához pedig még kapcsolóra sincs szükség, csak egy mozdulatra. Az egész alapja egy speciális, áramot vezetni képes tinta, ez kerül a papírra nyomott felületekbe. A kanyargó tintavonalakban világító diódák tanyáznak, a papír hátsó oldalán pedig két mágnes helyezkedik el. Az alsó sarokban található mágnes a lap felhajtásával összeérinthető a másikkal, így kel életre a nyitott áramkörnek köszönhetően a LED-ek sora. Szemtelenül egyszerű:

print02

print03

Az a vicc az egészben, hogy elvileg bárki gyárthat magának egy ilyen saját L-INK-et: “csupán” a tintavonalakat kéne így, megfelelő formában és kanyarulatokkal a papírra nyomtatni. Azt azonban Lagrange is elismeri, hogy az otthoni gyártás egyelőre marad az elképzelések szintjén, hiszen az áramvezető tintás technológia egyelőre még gyerekcipőben jár, az erre alkalmas nyomtatók pedig hatalmasak, és nem éppen arra lettek kitalálva, hogy begyömöszöljék őket egy nappaliba. Ha azonban az általános termékzsugorodás tendenciáját vesszük figyelembe, hamarosan változhat ez a helyzet.

A lámpa jelenleg a hó végéig tartó dizájnbemutatón, a Biennale Saint-Étienne-en látható és kipróbálható.

Mode d'emploi

Tűz tartalom 🔥