keresés menü

Füzetek, amik miatt jó lenne újra iskolába járni: így tolja saját szekerét az Absoloot nyomda

Sokan vannak még, akiket fűt a papír iránti őrület, imádják az új könyv illatát, előtör titkos grafomán énjük egy üres jegyzetfüzet láttán, és akkor is huszonhét tekercs csomagolópapírt vesznek karácsony előtt, ha csak három zoknit kell becsomagolniuk. Pedig itthon kevés az igazán minőségi papírtermék, ami jól használató, de szép (méghozzá nem csak egy tízéves gyerek szemével), és nem is méregdrága. Épp erre a hiányosságra válaszol a 2011-ben alapított magyar Absoloot nyomda, ami közösségi designvállalkozásként, fiatal tehetségek bevonásával nemzetközi porondon is ütős papírtermékeket gyárt, nagyon vásárlóbarát áron.

abs6

Hermann Andreának és Hantos Juditnak nem kellett sokat gondolkozniuk az irányon, amikor belekezdtek a vállalkozásba, hiszen – maguk is papírőrültek lévén – pontosan tudták, mi az, ami hiányzik. Szép és egyedi termékeket akartak gyártani, és egy olyan brandet létrehozni, ami eléretővé és a hétköznapok részéve teszi a designt. Mindehhez pedig egy másik nemes küldetés és társult.

“Kezdetektől fogva az volt az elképzelésünk, hogy hipertehetséges magyar fiatalakkol akarunk együtt dolgozni, támogatva ezzel a tervezők talán első lépéseit. Egyáltalán nem feltétel, hogy valakinek grafikai végzettsége legyen, ha tehetséges, szeretne dolgozni, és tesz a céljaiért. Olyan közösséget akartunk létrehozni, ami nemzetközi porondon is megállja a helyét, miközben többnyire Magyarországon állítja elő a termékeit.”

Senki nem vitathatja, hogy ez milyen jól sikerült: az Absoloot jegyzetfüzetek, csomagolópapírok vagy képeslapok láttán összefut a nyál a szánkban, szaglászni és fogdosni kell őket, de főként hazavinni mindet. Van bennük humor (kedvencem az I’m sorry, I’m always late feliratú füzet, ami bizonyára sokak számára találó ajándék), kedvesség (mint a meseszerű nyári eget idéző felhős csomagolópapír), és sugárzik róluk, hogy komoly agymunka, alapos kivitelezés és mindenekelőtt igazi kreativitás van mögöttük.

abs7

“Régóta megvan bennünk a papír iránti szerelem: minden a tankönyveknél kezdődött, olyan jó illatuk volt! Aztán idővel ez csak fokozódott, miután láttuk, milyen sokszínű a paletta, ha nem sajnálod a fáradtságot, és utánajársz a dolgoknak. Rengeteg mintát és mintakönyvet kapunk a gyártóktól, és a mai napig szuper érzés, amikor hétfőn mindenféle gyönyörű papírminta vár a postaládában!” – mondják az alapítók.

A főleg papírral és letterpress – vagyis magasnyomtatás – technikával foglalkozó vállalkozás ráadásul nyomdai megoldásokat és designkozultációt is kínál, miután a termékeik láttán többen is megkeresték őket. És bármilyen egyedi megrendelést is vállalnak: a nyomdában, amit inkább úgy fognak fel, mint kreatív alkotóműhelyt, minden elképzelést megvalósítanak, legyenek azok bármilyen bonyolultak. “Sokat beszélgetünk egy-egy projekt előtt az ügyféllel, kiválasztjuk a megfelelő hordozót, makettet csinálunk,és akár éjszakába nyúlóan is brainstormolunk. Egyedülálló papírminta kollekcióval rendelkezünk, hogy ez se szabhasson gátat a kreativitásnak.”

Szimpatikusak, és szeretnél tőlük valamit? Erre tessék.

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥