keresés menü

Fleck: dizájnbolondok és dizájnerek Instagramja?

fleck

A Fastcodesign nagyon merészen fogalmaz, amikor azt mondja, hogy amiképpen a Polaroid újra népszerűvé tette az analóg fotózást, az Instagram meg a digitálist, úgy fogja a Fleck nevű új iPhone app felturbózni a dizájn felé irányuló figyelmet.

Hát ezt majd meglátjuk, mindenesetre az alkalmazás két dologban mindenképp ütőképes lehet. Egyrészt nem csak egyetlen lineáris képfolyam van, ahogy az emlegetett kedvenc fotómegosztónál, hanem témák szerint sorolódnak a képi tartalmak: absztrakt természet, street art, street style, tipográfia, pattern, tetoválás és absztrakt építészet témakörökben lehet posztolgatni, azaz hét feedünk van egyszerre. Másfelől az Instagram ismerete után ezt már pikpakk elsajátítjuk, hiszen itt is követünk, lájkolunk, kommentelük, meg persze filterezgetünk – ha akarunk. És ugyanúgy négyzetes képek a főszereplők.

Így néznek ki az egyes témák:

fleck01

Így meg az, ha rábökünk valamelyikre:

fleck02

Felvetődhet persze a kérdés: a képeimet az Instagramra is fellőhetném, miért is ne tenném? Ez természetesen mindenkinek szíve joga, de a Fleck egyben a felfedezés örömét is tálcán kínálja, ami az Instán a hashtagek okozta iszonyú zaj miatt szinte már lehetetlen, mindenki címkéz minden fotót mindenféle hülyeséggel, ami nem is vág a témába.

Ráadásul itt a megosztott fotók jobb alsó sarkában mindig látjuk, hogy az hol készült, így még a vizuális ismereteinket is pallérozhatjuk: nicsak, ez a szokatlan csillár Kuala Lumpurban függeszkedik valahol, ezt a viccesen szétfújt mikrobuszt meg Fokvárosban fotózta le valaki, hoppá, ez a mennyezetmintázat tényleg ennyire elterjedt a Közel-Keleten? És így tovább. Persze kisebb út áll még a Fleck előtt, és magába kell szippantania még jópár kreatívőrültet, de ha ez összejön, sokkal rokonszenvesebb kompakt terepe lesz a dizájnnak, mint amilyen a Pinterest.

Hivatalos oldal itt, tölteni innen!