keresés menü

A bringázás jövőjének három csillogó (?) leágazása

Korunk technikai újításai egyelőre még nem hálózták be a kerékpárok világát. A legtöbben még mindig ugyanolyan bringával nyomulunk, talán csak a váz lett kecsesebb, illetve beláttuk, hogy mégiscsak hasznos az a sárvédő, még ha nem is néz olyan jól ki. Az alábbi három bringa a kerékpározás jövőjének olyan lehetőségeit villantja fel, amik nagyban megváltoztathatják a dolgokat.

1. A kézműves kerékpár

A spanyol Bambú Campos Bike szénszálas illesztékekkel összetartott bambuszvázú kerékpárokat készít. Ez nem csak hogy mutatós és könnyű bringákat eredményez, hanem a bambusz révén a rezgéseket is elnyeli. A komfortos haladást pedig nem csak ez, hanem a személyre szabható váz is garantálja. A BCB kerékpárjai többféle verzióban is kaphatóak: városi, mtb, fixie illetve van egysebességes változat is.

2. A 3D-ben nyomtatott űrbringa

Az olasz Omer Sagiv az SLS (Selective Laser Sintering) nevű 3D-s nyomtatási technika lehetőségei felől tervezte meg a Luna névre hallgató kerékpárját. A futurisztikus külső ellenére itt is a praktikusság volt a vezérelv. A nylonból megformált könnyű test elvileg a fém masszívságát hozza a hatszögmintázatnak is köszönhetően. A lézeres technikával kikerülhető csomó drága gyártási eszköz, illetve a tárolás (legalábbis a vázé) immár nem igényel raktárat, csak számítógépes tárhelyet. Emellett bármikor eszközölhető módosítás a vázon, illetve a kormányon: néhány kattintás az egész. Elvileg.

3. A mindentudó okosbicikli

A Baidu nevű kínai keresőmotor és a pekingi Tsinghua Egyetem által kifejlesztett okoskerékpár rendelkezik egy beépített kvázi-GPS-szel. Ráadásul meg is tudja osztani az útvonalat értékelésekkel együtt a közösségi felületeken. A tekerés és a fékezés során felszabaduló enrgiákat újrahasznosítja, így biztosítja a maga áramellátását. Emellett pedig a különféle szenzoraival az utasáról is tud adatokat szolgáltatni.

(via Designboom)

Tűz tartalom 🔥