keresés menü

Bauhaus-busz indul majdnem világkörüli turnéra

Aligha kell ecsetelni a Bauhaus jelentőségét mindennapjainkban, a lenyomata ott van otthonaink tárgyaiban, kedvenc minimalista székeinkben, a letisztultabb koncertplakátokban, de elég csak felemelnünk a fejünket, miközben Újlipótvárosban mászkálunk, a lekerekített erkélyek is büszkén sugározzák lefelé a szépségüket.

Ha viszont valaki azt ecsetelte volna nekem mostanában, hogy te, a dessaui Bauhaus épületének kiköpött mását kerekekre rakják, ezt az utánfutóbuszt pedig nekieresztik a világnak, akkor biztosan körberöhögöm térdet csapkodva. Pedig ez most éppen megtörténik:

És jó oka van annak, hogy most történik meg, mert idén száz éves a Bauhaus-eszme: 1919 évében alapította a nagy hatású intézményt Walter Gropius.

Szóval a (berlini Van Bo Le-Mentzel által tervezett) járművön visszaköszön az épület kockázott üvegfala éppúgy, mint az ikonikus fentről lefelé haladva olvasható BAUHAUS felirat, hogy még véletlenül se higgye azt bárki, hogy ez csupán egy hi-tech dizájnolt lószállító kocsi.

Odabent egy otthonos tér fogadja a látogatót, olvasósarokkal a Bauhausról, nyilván, és kiállításoknak, workshopoknak is szorul hely. A busz útja nyilván Dessauból indul, majd a Bauhaus-archívnak otthont adó Berlin után a kongói Kinshasába gurul, hogy onnan egészen Hongkongig haladjon.

(via)

Tűz tartalom 🔥