keresés menü

Ilyenek lehetnek a jövő környezettudatos cipői

Ammo Liao, a brit Royal College of Art dizájnertanonca tervezett egy olyan sneakert, ami környezettudatossági szempontból megfontolandó lehet a nagyobb gyártók számára is.

Liao kiindulópontja az volt, hogy évente 330 millió sneaker kerül piacra, közben meg egy pár lábbelinek 50 (ÖTVEN!) évre van szüksége a teljes lebomláshoz. A sportcipők újrahasznosításával ugyanis az a baj, hogy – főleg a felsőrészük – rengeteg különböző részből áll.

A fiatal dizájner megoldása erre az volt, hogy a cipőjének a teljes felsőrészét ugyanabból az anyagból készítette el. Az Adidas Primeknitjéhez és a Nike Flyknitjéhez hasonló BioKnit-felsőrész ráadásul mindössze egyetlenegy darabból is áll. A cipőnek azon részein, ahol keményebbnek kell lennie, hőnyomással és lézeres gravírozással éri el a kívánt anyagi tulajdonságot. Ehhez a talp pedig 3D-s nyomtatással készül.

Mindennek köszönhetően Liao cípőit sokkal könnyebben lehet majd újrahasznosítani, amikor arra kerül a sor. Ugyanennek a filozófiának a dizájn oldaláról pedig egy minimalista, de kellőképp szemrevaló külső az eredménye.

(via PSFK)