keresés menü

Ilyen szép fotó, ilyen nemes céllal még nem lövődött a Szabadság hídon

Persze szó sincs egyetlen fotóról, van több is: a vedd_magadra sorozat azért készült, hogy közelebb kerüljenek a nonprofit szervezetek azokhoz, akikért dolgoznak. A projekt készítői generációnk egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb vizuális műfaját, az editorialt választották, hogy megtalálják ehhez a legrövidebb utat.

Magyarul itt most nem nagy divatbrandek reklámozzák magukat, hanem jófej fiatalok reklámoznak civil szervezeteket. Fontos ez egy olyan furcsa időben, mikor a civilek néha már céltáblává is tudnak válni.

Helsinki Bizottságos póló, hoppá!

A kampányhoz Adamik Luca állt modellt, a képeket az ismert (és néha még szuperszimpi magánakciókat is indító) divatfotós, Hencz Péter készítette.

Minden kép egy-egy szervezetet és egy hozzájuk kapcsolódó támogatói terméket mutat be, hogy extra figyelmet irányítsanak rájuk. Mert most van rá szükségük.

És miért most van szükség a figyelemre? Azért, mert a vállalkozói tevékenységet nem végző magánszemélyeknek május 22-ig kell benyújtaniuk az adóbevallásukat, és ugyanez a határidő vonatkozik az SZJA egy plusz egy százalékának felajánlására is, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. Felajánlani persze nem kötelező, és az adózóknak kábé a fele korábban sem élt vele, emiatt pedig jelentős támogatástól estek el a nonprofit szervezetek.

Amióta a NAV automatikusan elkészíti az adóbevallást helyettünk, a folyamat kényelmesebb, a civil szervezetek helyzete viszont még rosszabb lett: míg 2016-ban 8,5, 2017-ben már csak 7,5 milliárd forint volt az 1%-os felajánlások összértéke.

Nárcisz kitűzők a Magyar Hospice Alapítványtól

Ami pedig a fotókon látható támogatói termékeket illeti: abszolút hordható darabokról van szó, de ami még fontosabb, hogy ebben az esetben nemcsak egyszeri összeggel járul hozzá a támogató a szervezet munkájához, hanem azzal, hogy viseli egy terméküket, még több emberhez eljuttatja az üzenetüket, és hiánypótló beszélgetéseket kezdeményez – egy ilyen hétköznapi témából kiindulva, mint az öltözködés.

Jelvény a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől
Egy darab jóféle bringássapka a Kerékpáros Klub nevével
A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület egyedi mintás pólóval házal
A JUDAS-ban is kapható TASZ-os póló

Egyébként meg a pénzügyi támogatáson túl is van módja, hogy csatlakozzunk egy jó ügyhöz. A legtöbb civil szervezet folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését, az ő jelentőségük pedig felbecsülhetetlen, hiszen minél több önkéntest foglalkoztat egy szervezet, annál biztosabb, hogy holnap is számíthatunk rájuk.