keresés menü

Neonácik próbálják kisajátítani a Trumpot üdvözlő New Balance-ot

Bizonyos jobboldali csoportoknak anno az is elég volt, hogy a Lonsdale márka nevében egy betű hiánnyal felfedezték Hitler pártja rövidítését, az NSDAP-t. Így talán annyira nem is kellett meglepődnie az idén 110 éves New Balance egyik fejesének, Matt LeBrettonnak, hogy a nácik elkezdenek szimpatizálni a számukra amúgy sem közömbös branddel, miután ő azzal üdvözölte Trump győzelmét, hogy “a dolgok végre jó irányba fordultak az amerikai gazdaság számára.”

A bejelentés után azzal lett tele a sajtó, hogy egy csomóan elégették vagy a boltok elé dobálták a New Balance lépőiket.

Most most pedig megérkezett a reakció a másik oldalról is:

A Daily Stormer nevű náci médium hívta fel az olvasói figyelmét arra, hogy a mi Új Egységünkkel – teszem hozzá én – jól összecsengő New Balance, azaz Új Egyensúly a “fehér emberek hivatalos cipője.”

A New Balance rögtön a megszokott érvekkel védekezett, miszerint elítélik a gyűlölet mindenféle formáját, a problémás idézet is kontextuson kívül volt kezelve, illetve hogy világszerte több ezer embert foglalkoztatnak, mindenféle bőrszínűek, mindenféle genderűek, mindenféle kultúrájúak és mindenféle szexuális érdekeltségűek megtalálhatóak köztük. Aztán, hogy a New Balance egy értékorientált szervezet, hisznek az emberek közti kölcsönös tiszteletben.

Az biztos, hogy – a Lonsdale példáját ismerve – nem lesz könnyű ebből a gödörből kikecmeregni, ha a szélsőjobbosok nagyon ráfagynak a cipőik viselésére és reklámozására.

(via)