keresés menü

Kölcsönözni, mint egy könyvtárban, csak itt ruhákat, hazai tervezőktől – The Changeroom interjú

Meglátogattuk Budapest egyik legfrissebb vállalkozását, ami nemes céllal üzemel: minél szélesebb körben megismertetni a hazai divattervezők munkáit, s nem csak egy szűk réteg számára elérhetővé tenni ezeket. A májusban szárba szökkent The Changeroom nem pusztán bolt, hanem ruhakölcsönző is: ha nem akarsz túl sok pénzt költeni egy-egy alkalmi darabra, náluk kölcsönveheted azt. Ennek hogyanjairől és miértjeiről, közelebbi-távolabbi tervekről beszélgettünk egy Klauzál téri ház harmadik emeletén kialakított boltban a három alapítóval, Bitay Andival, Szikszai Annával és Juhász D. Szvetlanával.

Kezdjük a legelején: kik vagytok, és hogyan jött a The Changeroom megalapításának, illetve a ruhakölcsönzésnek az ötlete?

Andi: – Úgy indult ez az egész, hogy Lanával egy közös vállakozás indításán gondolkoztunk. Szakmánkból adódóan a divat felé kezdtünk el mozdulni, mivel mindannyian dolgoztunk, illetve most is dolgozunk tervezőkkel. Alapvetően egy külföldi ruhakölcsönző koncepciója tetszett meg nekünk. Ez a kölcsönző gyakorlatilag „könyvtárszerűen“ működik, leginkább utcai ruhákat, ismert franchise-üzletek darabjait lehet beszerezni. Ez az ötlet megragadt a fejünkben, összevetettük a tervezők tapasztalataival az itthoni helyzetről, és végül összeállt a dolog, hogy csináljunk egy tervezői ruhakölcsönzőt, mivel ez egy olyan híd, vagy egy új irány lehet, ami egy kicsit összeköti és egyben szélesítheti azt a réteget, aki ezekhez a ruhákhoz hozzáfér, vagy csak egész egyszerűen érdeklődik irántuk. Anna pedig már akkoriban a barátnőm volt és megkérdeztük, van-e kedve csatlakozni.

Teljesen önerőből hoztuk létre a The Changeroomot, anyagi támogatást sehonnan nem kaptunk. Megálmodtuk, leültünk január-február környékén, akkor még csak jegyzeteink, ötleteink voltak, májusban pedig már fúrtunk-faragtunk, falat festettünk. Szinte az utolsó pillanatig a hely kialakításán dolgoztunk, még a megnyitó napján is. Úgyhogy elég gyorsan eldöntöttük, mit és hogyan akarunk megvalósítani.

Ahogy eddig észrevettem, a hazai designershopok nagyobb része elsősorban stylistoknak, szakmabelieknek, esetleg színházaknak adnak kölcsön ruhákat. Az irányok kiszélesítése ellenére ti is leginkább a szakmabeliek érdeklődésére számítotok?

Lana: – Nem, pont az ellenkezője a cél, hogy a közember, az „egyszerű“ ember is megismerhesse a magyar tervezők munkáit.

Andi: – Igen, és egyébként ők is jönnek hozzánk nagyobb számban. Nyilván voltak stylistok is az érdeklődők között, de alapvetően most inkább különböző rendezvényekre, esküvőkre, egyéb nyilvános megjelenésekre kölcsönöznek. Persze a célok között van az is, hogy idővel ezen is túllépjünk, tehát ne csak jelesebb eseményekre, hanem akár az irodába, hétköznapra, buliba, vagy bárhova.

Pontosan mi a kölcsönzés menete, milyen feltételeket szabtatok meg?

Andi: – Jelenleg öt napra lehet egy-egy ruhát vagy kiegészítőt “kölcsönvenni” tőlünk. Ehhez nincs másra szükség, mint személyi igazolványra és lakcímkártyára. Nagyon odafigyelünk arra, hogy rugalmasak legyünk az igények tekintetében, tehát ha valaki nem tud a nyitvatartási időben érkezni, akkor bátran felhívhat bennünket, és megbeszéljük, mikor jönne. Illetve ha valakinek nem megfelelő az itt megtalálható ruha méret, esetleg olyan darabra vágyik, ami jelenleg még nincs itt, akkor azonnal utánajárunk, hogyan oldhatnánk meg a helyzetet. Szerencsére eddig úgy tűnik, hogy az emberek értékelik ezt és ennek megfelelően vigyáznak a tőlünk kölcsönzött darabokra.

A tervezőket mi alapján válogattátok? Vannak olyanok, akik titeket kerestek meg, mert szimpatikus volt nekik a kezdeményezés, vagy egyelőre csak egy irányban zajlik a felkeresés?

Andi: – Is-is. Eleinte, mivel nem olyan rég nyitottunk, mi kerestünk dizájnereket és igyekeztünk minél több irányból közelíteni ehhez. Ügyeltünk arra, hogy a kifejezetten drágább és minőségibb, elegánsabb vonalat képviselő tervezőktől egészen az utcai, sportosabb divaton át egy sokrétű, több stílust reprezentáló boltot csináljunk. Ez már most is így van, de a nyitás óta eltelt idő alatt már minket is többen megkerestek, mert szeretnének csatlakozni. És abszolút nyitottak vagyunk a fiatalabb, kevésbé ismert tervezői generációra is. Lana tervei között szerepel, hogy friss diplomásokat is felkeressünk, úgyhogy egy igencsak vegyes árukészletet szeretnénk kialakítani.

Kik szerepelnek most nálatok?

Andi: – Artep, Báint Sára knit/wear, Barnoff, Celeni, Csermakdesign, CSF, Doridea, Dorka Petrity, Erlen, F3 – fight for freedom, KOMOD, Lilla Balazs, Maison Marquise by Tóth Bori, Tomcsányi Dóri, és végül UrbanLegend by ZsofiGereby a jelenleg képviselt dizájnerek.

Elöl Balázs Lilla ékszerei, a háttérben Tomcsányi Dóri ruhája

Lesz közreműködés külföldi tervezőkkel is?

Lana: – Egyelőre kizártnak tartom, mert csak a hazai tervezőkre koncentrálunk, őket szeretnénk támogatni. Ez is teljes embert kíván, sőt rögtön többet is.

A hely, az enteriőr kialakításában mik voltak a fő szempontjaitok?

Andi: – Mindenképp egy olyan helyet akartunk létrehozni, ami egyfelől egy baráti, otthonos hangulatot tükröz, ugyanakkor mégis letisztult, ahol a ruhák jól érvényesülnek, ezért is döntöttünk amellett, hogy szinte minden fehér legyen. De mégsem akartunk egy túl steril, minimál enteriőrt. Illetve fontos része a The Changeroom belső kialakításának az a két fotel, amit a Celeni tervezőjétől kaptunk, és a VintageBazaar által felújított asztal és székek.

Több másik bolt is próbálkozott már nem csak divattal, de például rövidebb-hosszabb kiállítások, egyéb események szervezésével. Ti csak divatban gondolkoztok, vagy van ilyen jellegű terv?

Lana: – Ez tervbe van véve, vannak ilyen törekvések, de egyelőre helyhiánnyal küszködünk. Nagyobb volumenű dolgokat, például kiállításokat, workshopokat akkor tudunk megfelelően létrehozni, ha majd átköltözünk valahova.

Andi: – Egyik szombaton például a Divatba Jöttél című rendezvény keretein belül Ruttner Kata (katARTik blog szerkesztője) beszélgetett nálunk Tomcsányi Dórival és Dorka Petrityvel, de akkor sem igazán éreztük, hogy ez a hely alkalmas ilyen jellegű eseményekre, kevés a szék… Mindenképp nagyobb térben gondolkozunk, hogy ezeket gond nélkül meg tudjuk szervezni.

A honlapotok és a Facebook-oldal mellett van egy blogotok is, azzal mi a helyzet?

Andi: – Egyelőre a béta verzió béta állapotában van, de egy olyan felületnek szánjuk, ahol úgy tudunk kommunikálni, mintha a weboldalt és a Facebookot ötvöznénk, vagy ezeken túllépnénk. Rövidebb bejegyzésekkel, a tervezők részletesebb bemutatásával, és egészen friss, naprakész hírekkel fogunk jelentkezni.

Anna: – Szeretnénk webshopot is, de nagyon az elején vagyunk még, mindent biztos alapokra akarunk fektetni, úgyhogy ez egy következő kör lesz.

Bálint Sára

Milyenek az eddigi feedbackek? Nagyon rövid idő alatt szereztetek több mint 1000 like-ot a Facebookon, számítottatok ilyen mértékű pozitív fogadtatásra?

Andi: – Szerencsére nagyon pozitívak a visszajelzések, többen visszajárnak azok közül, akik szinte az elejétől fogva látogatnak minket. És persze a hírünk folyamatosan terjed, van, aki az ismerőseitől, vagy egyenesen a tervezőktől hall rólunk. Már elég gyakran kerülünk olyan szituációkba, hogy számunkra teljesen ismeretlen emberek is tudják, hogy miről van szó, ha megemlítjük a The Changeroomot. Egyre többen érkeznek hozzánk és a látogatottság folyamatosan emelkedik, ez pedig egy jó jel.

Lana: – Meg erre igazából van igény is, csak nehéz ezzel lépést tartani. Nálunk is előfordul, hogy mérethiány van, vagy egy alkalomra, amire kölcsönöznének, nem megfelelő a készletünk. Ezen is sokat kell dolgoznunk, hogy minél szélesebb választékot biztosítsunk és kielégítsük ezeket az igényeket. Méretből mindenképp többet szeretnénk majd, de ehhez a tervezők is kellenek, hiszen nem mindenki készít S-esnél nagyobb ruhákat.

Andi: – A tervezőinkkel amúgy nagyon jó a viszonyunk, ha pedig készlethiány van, az ő segítségükkel szinte minden ilyen jellegű probléma megoldható. Ilyen esetben általában ők maguk hozzák be a hiányolt darabokat, vagy bármikor hívhatjuk őket. Láthatóan örülnek ennek a lehetőségnek, látnak benne fantáziát és mindenben támogatnak minket.

Mik a további célok?

Andi: – Közelebbi és nagyobb volumenű cél, hogy átköltözzünk egy utcafronti üzletbe. Meg persze az is, hogy tovább népszerűsítsük a The Changeroomot, hiszen az érdeklődés megvan, de szeretnénk jobban beépíteni a köztudatba, az emberek mindennapjaiba. Igyekszünk minél több eseményt, rendezvényt, workshopot szervezni, hogy ezáltal is nyitottabbak legyenek az erre fogékonyak. Hogy mégjobban megismerjék a tervezőket, a teret, a lehetőségeket, másrészt próbáljuk kiszakítani a tervezők munkáit a „showroom-jellegből“, és minél nagyobb körnek bemutatni ezeket.

Egy merészebb eseményre ez a Celeni ruha is kölcsönözhető

A The Changeroom következő eseménye július 24-étől lesz este 5 órától, méghozzá The Big Days címmel. Három délutánon keresztül lesz szó esküvőkről, elsősorban szakmai szemmel. Bálint Sára, a Celeni, és Mata Imola dizájnerek hoznak majd esküvői és menyecskeruhákat, de lesznek esküvői dekorációk, kerekasztalbeszélgetés, de kézműves pálinkák és édességek is. Itt nyomhattok egy attendinget, ide meg mehet az abszolút megérdemelt like.

A The Changeroom elérhetőségei:
1072 Budapest, Klauzál tér 16. III. emelet
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 14:00 és 20:00 között.

(Fotók: Kósa Péter) 

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥