keresés menü

Régi játékos új formában: jön fel a Saucony a sneakervilágban, mint a higany

1896-ban zajlott le az első olimpiai maraton Athénban.
1897-ben zajlott le az első városi maraton Bostonban.
1898-ban négy eltökélt, fiatal üzletember megnyitotta a Saucony cipőmanufaktúrát a pennsylvaniai Kutztownban.

A Saucony előtt nem volt high-performance futócipő: az emberek szegecses meg bőrcipőben futottak. Esetleg mezítláb.

Aztán amikor az amerikai Frank Shorter a hetvenes évek elején kiszaladt magának egy aranyérmet, hirtelen nagyon sokan ráizgultak erre a sportra, ezzel együtt pedig a lábbelikre. 1977-ben a Saucony első lett a legjobb minőség kategóriában a Consumer Reports Magazinban, a márka pedig a komoly futók féltve őrzött titkából lassan kinőtte magát a legkeresettebb futócipővé.

A 80-as években jelentek meg a Saucony Originals akkori köztudatba üstökösként süvítő sziluettjei: példaértékű modellek voltak ezek a futócipőipar számára, amiknek a hírneve máig sem kopott meg.

Annyira nem, hogy bele is érkeztünk a 2015-ös évbe,

amikor is ezeknek a modelleknek az újhullámosra nyesett változatai már itthon is kaphatók.

Ahogy a Saucony boltjában közölte az egyik munkatárs, ezeket ma már nyilván nem javasolják sportra – bár ahogy hallottuk, akadt olyan betérő, aki szándékosan ilyen cipőkben tervezett összehozni egy old school futóversenyt -, ellenben utcai klasszikusnak annál inkább. A márka sneakervilágban betöltött szerepéről mindent elárul egyébként, hogy a legtrendibb nemzetközi street-divatblog, a Hypebeast egyetlen alkalmat sem hagy ki, hogy beszámoljon egy-egy új színkombóról.

Tessék, itt is van néhány:

saucony-shadow-5000-grey-black-1

saucony-2014-fall-winter-cavity-pack-1

A márkaboltban ezek közül megtalálható pár, és még több másik is, lehet őket kézbe fogni, megforgatni, szemrevételezni a Jazz modellnél először alkalmazott, jobb tapadást lehetővé tévő háromszögmintázatot vagy akár a Shadow új generációjának sarok-alátámasztását. Vagy egyszerűen csak hordani őket.