keresés menü

Nézd meg, hogy flancoztak az angol fiatalok a UK Garage fénykorának idején!

A héten volt a premierje Ewen Spencer a UK Garage színterét bemutató filmjének, a Brandy & Coke-nak. A zsáner leghíresebb dokumentálójának – aki egyébként magát “soul” embernek tartja, és a garázs-szcénát is a soul-estek kicsit hevesebb meghosszabbításának tartotta, amiben eleinte szó sem volt nagymellényű macsóskodásról, a feszkó helyett mindig a táncon volt a hangsúly – könyvéről, a UKG-ről már mi is írtunk és meg is mutattunk belőle néhány szuper partifotót. Szerdán a filmpremier apropóján az egyik kedvenc magazinunk, a Dazed tartott egy “garázsnapot”, összegereblyézve egy csomó kordokumentumot. A film soundtrackjét már indíthatjátok is innen.

1070027

Az összeállítás legizgalmasabb része az interjúkból kiderülő öltözködési szokások voltak, amihez egy szuper galériát is csatoltak illusztrációnak – főleg Nina Manandhar What We Wore nevű retrospektív divatblogjára építve. Spencer, Manandhar és a Ninety Fly (bombajó, kattintsatok tovább!) néven futó, kilencvenesekévek-tematikájú Instagramot készítő Rhiannon Barry elbeszélése alapján a UK Garage jellegzetes feelingjét a divat és a zene összefonódása adta.

Spencer szerint az angol zenekultúrában amúgy is nagy hagyománya van az öltözködésnek, a modoktól kezdve a szkinhedeken át a soudeheadekig mindig legalább olyan fontos volt a kifogástalan, végletekig átgondolt outfit, mint maga a zene. Az már csak a kontrasztot adó ugródeszka volt a UKG-nek, hogy az őt megelőző baggy és britpop

akkora antifashion mozgalmak voltak, amit talán nem is látott a popvilág Bill Haley óta.

Ezután a nullfok után aztán akkorát lendültek a brit fiatalok, hogy azóta se lehet a zene és a divat kapcsolatáról az ezredforduló Angliája nélkül beszélni.

1070030

Tévedés ne essék, előre szólok, ez a színtér nem milliomos kölykök kokainhomokozós játszótere volt. Egyszerűen átlagos fiatalok spóroltak össze – akár koplalva, kajapénzekből – olyan márkákra, mint a Moschino, a Versace vagy az Iceberg, hogy:

1. a legjobb ruhákban 
2. táncolhassanak 
3. az éppen legmenőbb zenékre.

Miss Dynamite, illetve Kelis (akit amerikai létére nyilván azért köszönthetünk ezekben a körökben, mert a szigetországban nagyon szerették – a szerk.) és MC DT:

A legendás betűmintás Moschinók:

Rhiannon Barry 12 évesen indul a buliba:

Pár évvel később a barátnőivel:

noodles, 2000, I am wearing a Levi's jacket and jeans plus Timberland brown boots

Hogy ezekre a top márkás bulikra milyen flyerek hívták az angol fiatalokat, azon itt tudsz meglepődni.

Forrás: Dazed’s Garage Day

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥