keresés menü

New Yorkban többé nem fizethetnek többet a nők a fodrásznál, mint a férfiak

Egyenlő ár mindenkinek!

Pink tax, azaz rózsaszín adó: bár a neve esetleg mást sugall, Amerikában gyakran hívják azokat az árukat és szolgáltatásokat, amikért valamiért többet kell fizetniük a nőknek a férfiakhoz képest – a név onnan van, hogy ezek a cuccok gyakran pink színekben tündökölnek. Mert hát a lányok, ugye.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója idén vezette be, hogy ez így tovább nem lehet, és ma már rendeletileg tiltva van a genderalapú árdifferencia – ami még olyasmiben is megjelent, mint hogy egy női kabát száraztisztítása 12 dollárba fájt, addig egy férfiről csak 8 dodót gomboltak le ezért.

Tovább tanulmányok mutatták be az elmúlt évtizedekben, miképp fizettek másképp a nők: a New York-i fogyasztóvédelem kutatásai szerint a hajápolási termékek is 48 százalékkal kerültek többe a nőknek, mint a férfiaknak, és összességében elmondható, hogy a testápolási termékek átlagosan 13 százalékkal fájtak többe nekik.

De mostanra mindez törvénytelen.

“Államunkban nem toleráljuk a diszkriminatív cselekedeteket, és továbbra is küzdeni fogunk a nemek közötti bérszakadék megszüntetéséért, valamint a teljes egyenlőség és igazságosság eléréséért minden New York-i ember számára” – mondta Kathy Hochul, a helyi kormányzati iroda képviselője.

(Nyitókép: REUTERS / Carlo Allegri)

Tűz tartalom 🔥