keresés menü

Napszemüveget, fából, magyar manufaktúrától: itt a Rozi Sunglasses!

ROZI-No2-Walnut-Handcrafted-Wooden-Sunglasses-2

Kis Arnold és Németh Paula vállalása jól mutatja, hogy még akkor érdemes lehet nekiugrani valaminek, ha az embernek köze nincs – illetve nem volt – az adott iparághoz, és nulláról kell rövid távon komoly szinteket ugrania. Ők ketten két éve még semmit nem tudtak a szemüvegkészítésről, mára viszont komplett kollekciójuk van, ami ráadásul közel sem nevezhető átlagosnak: a Rozi Sunglasses ugyanis fa alapú, fa keretű napszemüvegekben gondolkodik.

És nem is akárhogyan, mert házilag készül minden, az egész műveletsor az ő kezük alatt fut át, formatervezéstől az anyagválasztáson át a befejezést jelentő polírozásig, és ahogy Arnold elmondta nekünk: mindenképpen természetes anyaggal akartak dolgozni, ami végül a rétegelt falemez lett, hiszen ezt“korlátlanul lehet variálni, eszméletlen jó a megjelenése, a struktúrája, és mindemellett nagyon kevesen használják. Mindössze négy-öt hasonló kis manufaktúráról tudunk, akik ezzel dolgoznak – a fa szemüvegesek többsége ugyanis tömör fát vagy bambuszt használ.”

Így néz ki egy-egy Rozidarab, ha felteszik a fejre:

ROZI-Handcrafted-Wooden-Sunglasses-5

ROZI-Handcrafted-Wooden-Sunglasses-8

“Két hét alatt készül el egy szemüveg, napokat tölt a prés alatt, formálódik, szárad… Sok-sok óra mire megfelelően lecsiszoljuk, 5-6 fokozaton keresztül a végső felületig” – árulta el Arnold kérdésünkre, hogy mégis mennyi időbe kerül egy darab elkészítése, igaz, a pontos munkaórák számát érthető módon inkább meghagyta a titok homályában. Mindenesetre a megrendelő ebből annyit vesz észre, hogy a két hét alatt fokozatosan küldik neki a fényképes helyzetjelentést, hogy éppen hogy áll a szemüveg.

ROZI-Handcrafted-Wooden-Sunglasses-2

És hogy miért csak a formatervező, Paula  és ő, a további munkafolyamatokért felelős ember csinál mindent? “Megtehetnénk mi is azt, mint a Shwood vagy a Proof, hogy ül egy műhelyben pár ember, mindenki csak egy mozzanatot csinál, és naponta legyártanak 120 darabot, de ez tőlünk távol áll. Kicsit lélektelennek tűnik a miénkhez képest, bár kétségtelen, hogy azokban is nagyon sok munka van” – hangzott a válasz diplomatikusan.

Rozi szemüvegek Facebookon itt, weben itt, mi pedig villantunk pár fotót a kollekciójukból – végül pedig őket magukat egy bónuszképen.

roziek

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥