keresés menü

Luxustábort támadtak meg a Burning Manen

A kultikus sivatagi fesztivál 2016-ban

A White Ocean nevű színpad szervezői egy Facebook-posztban számoltak be arról, hogy amíg ők élvezték a Burning Mant, és a white partyjukat, addig huligánok pusztítottak a táborukban. Elvágták a vezetékeiket, ezzel kilőve többek között a hűtőt, elvittek ezt-azt, leragasztották egy csomó tréler ajtaját, valamint kiborítottak vagy hétszáz liter ivóvizet is.

Ez a hír bármelyik fesztiválról a nyilvánvaló kisszerű geciségek halmazába tartozna, a Burning Man esetében azonban kiválóan illeszkedik az évek óta fokozódó feszülséghez, ami a régivonalas arcok (a “burnerek”) és a kaliforniai techcégek újabban megjelent pénzszóró figurái között feszül.

Ahhoz képest ugyanis, hogy a Burning Man egy cserealapú, ingyenes és nagyban közösségi fesztiválként indult, ma mindenféle milliomosok járnak ki a nevadai sivatagba nyaralni úgy, hogy előre berendelt kempingekbe és légkondis sátrakba huppannak bele. Hermetikusan elzárva a pórnép elől. Közben a bábuégetős buli már nem ingyenes, a jegyek pillanatok alatt elfogynak, majd sokszáz dollárokért pörögnek az eBayen.

És ez nagyon sokaknak nagyon nem tetszik.

Már rögtön a hír alatti leglájkoltabb komment is úgy ír, hogy:

“Elkezdődött a forradalom. Visszavenni a Burning Mant a parazitáktól, visszavenni a Burning Mant az EDM-turistáktól. Ez még kevés volt. De kezdésnek nagyszerű.”

Ezzel szemben a White Ocean szervezői, ami amúgy az egyik legnagyobb színpad momentán, azt hozzák fel, hogy ők meg csomó ingyenes kaját szétosztanak – tehát ők is részesei az egész szellemiségnek.

Hát oké.

Anélkül, hogy a zsúrfiúk mellé állnánk, azt azért megjegyeznénk, hogy sajnos a sikeres fesztiváloknak bizony sokszor ez a sorsa. A Burning Man három évtizede pörög, akinek nem tetszik a mostani formája, annak bőven van hely a sivatagban megcsinálni egy olyat, ami egyszerre rezonál a Burning Man eredeti koncepciójával, sőt még akár az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján jobb is lehet annál.

A múlt visszasírásához legfeljebb azoknak van joga, akik ott voltak az elsőn is.

(via / képek: AP)

Tűz tartalom 🔥