keresés menü

Lenyúltak egy komplett szabadidőruha kollekciót. Amin kortárs festmények vannak!

A Csakoda projekt 2011-ben indult, amikoris Trapp Dominika és Dés Márton képzőművészek egy utazó kiállítást indítottak el húsz fiatal alkotó részvételével – ez volt a Képvándorlás Magyarországon. Bejárták az ország kisebb településeit, és helyi tanárok, aktivisták segítségével rendeztek tárlatokat.  Ennek az egésznek teljesen egyszerű és érthető oka volt: megismertetni azokkal is a munkákat, akik nem Budapesten élnek és kevesebb kortárs művészet jut el hozzájuk. A névvel ellentétben az élmény oda-vissza járt, a kisebb városok lakói bőven kaptak kultúrát, a Csakoda kiállítói pedig hasznos véleményeket.

A csoport most egy meglehetősen forró és merész lépésre szánta el magát: ruhákat tervezett. 100% poliészter melegítőkön szerepelnek Nádler István, Hencze Tamás, Hantai Simon, Bullás József, és Bak Imre, azaz a kortárs festészet nagyjainak munkái – mindezt a posztmodern geometrikus festészet és a 90-es évek retinákba égetett színes, absztrakt mintáinak szembetűnő hasonlósága miatt. Persze leginkább egy vizuális poénként.

Na de a csattanó: a Magyar Absztrakt szabadidőruha kollekcióra stílusosan a Vaterán lehetett volna licitálni, ha nem ennek a bejegyzésnek a megírása előtt kaptuk volna a hírt, hogy a teljes anyagot ellopták a Mayberian Sanskülotts – akik szintén a csoport résztvevői – próbaterméből. Úgyhogy csak remélni tudjuk, hogy az a vaterás licit hamarosan mégiscsak megtörténhet és előkerülnek a ruhák. Ebben pedig bárki segíthet: amint megláttok valahol egy absztrakt festménnyel megdizájnolt melegítőt, mehet is az üzenet a Csakoda Crew-nak!

Tűz tartalom 🔥