keresés menü

Helló, hipszter vagyok és ez a biciklim

Mi vagyunk a forgalom – ezzel a mottóval fut az Én és a Biciklim projekt német megfelelője, amit egy hamburgi bringás fotográfus páros kezdett el tizenkét hónapja. A We are Traffic annyiban különbözik Hajdu Andrásék eddig tizenkét felvonást megért budapesti sorozatától, hogy nem a bicajosok mennek az alkalmi fotózásokra, hanem fordítva, az alanyt pedig kvázi röntgen pontosságú fényképezés alá vetik.

Björn Lexius és Till Gläser célja a most egy éves We are traffic-kel az, hogy felhívják a figyelmet a bringás közlekedőkre, akiknek egyenlő jogokat szeretnének kiharcolni az utakon. Björn és Till tehát fogják a témát, beillesztik őket a városi közegbe, vagy a rájuk jellemző helyszínekre és élethelyzetekbe, majd kattintanak. És nem is egyet. Sok beállítás a bringásról és még több makró a bicikliről. A termék pedig egy órákig görgethető digitális fényképalbum, melyben – sajnos – az alanyok nem szólalnak meg, de a képek mesélnek helyettük.

Teljes objektivitás persze nem létezik, de a páros láthatóan nem is törekszik rá. A bringások sokféleségét így – a hazai fotósprojekttel szemben – csak elvétve színesítik gyerekhordó bicajos anyukák vagy elegáns férfiak, a fotókon javarészt fixis hipszterek, szétvarrt pedálpunkok vagy amolyan németesen súlyos alter arcok tűnnek fel. Ettől még persze szeretjük a képeket és drukkolunk a srácoknak, hogy minél tovább folytassák a melót!

Nézd végig a fotós ízelítőnket, aztán extrában egy infografikát!

Szóval, ahogy ígértük, a végére egy infografika a We are Traffic grafikuskonyhájából. Az ábra arról szól, hogy a fotókon is látható bicajosok mi mindent és mennyiszer csinálhatnak annyi pénzből, amennyit tíz évnyi autózásra kéne költeniük. Agyoncsapó adatsor.

(Amúgy a Bringázz a Munkába kampány is pont hasonló üzenettel indult el a múlt héten Magyarországon.)

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥